• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Tichetele de masa, incluse in baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil

4 Noi. 2014

Indemnizatie crestere copilPersoanele care au realizat timp de 12 luni anterioare datei nasterii copilului venituri din salarii, din activitati independente, din activitati agricole supuse impozitului pe venit, beneficiaza de urmatoarele drepturi, conform art. 2, alineatul 1 din OUG 111/2010 actualizata:

  1. concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
  2. concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Tichetele de masa sunt incluse in veniturile salariale din iulie 2010. Pentru tichetele de masa nu se platesc contributii sociale, in schimb li se aplica impozit pe venit. In acest context, valoarea tichetelor de masa intra in baza de calcul a deducerii personale.

Veniturile din salarii reprezinta toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica cu contract individual de munca sau cu statut speciale prevazut de lege, indiferent de perioada, de denumirea sau de forma sub care acestea se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, potrivit art. 55, alineatul 1 din legea 571/2003, Codul fiscal.

Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevad, la punctul 68, ca tichetele de masa, ca sume primite pentru munca prestata in baza unui contract individual de munca, a celui colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire, sunt considerate venituri din salarii.

Mai mult, in Monitorul oficial nr. 360/2011, in Instructiunile de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, se specifica:

„Sunt considerate tichetele de masa venituri din salariu si se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului?

Potrivit definitiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

De asemenea, sunt asimilate salariilor si orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii, in aceasta categorie intrand si tichetele de masa, tichetele de vacanta etc.”

Astfel, potrivit reglementarilor in vigoare, tichetele de masa sunt considerate venituri din salarii, supuse impozitului pe venit si intra in baza de calcul pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului.

Te-ar mai putea interesa si:

Parintii pot realiza venituri in concediul pentru crestere copil

Model cerere suspendare contract pentru concediu crestere copil

Valoare tichete de cresa si tichete de masa 2014

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.