• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
Inchide [x] Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Buna,
Iti multumim pentru interesul tau cu privire la noutatile Smart Update.

Cu stima,
Echipa Smartree

Trimite
Nota de confidentialitate: Completand acest formular, imi dau acordul pentru prelucrarea datelor personale, doar in scopul pentru care au fost solicitate, conform cu Politica de Confidentialitate.
 

Noutati impozitare venituri si posibilitate suspendare CIM

4 Ian. 2021

La finalul anului trecut respectiv inceputul anului curent au aparut doua noi legi care aduc modificari Codului Fiscal si Codului Muncii in ceea ce priveste impozitarea sumelor asimilate cu veniturile si contributiile sociale obligatorii corespunzatoare, dar si situatiile in care angajatorii pot suspenda, din initiativa proprie, contractele individuale de munca ale salariatilor. 

 

noutati impozitare venituri

 

1. Noutati fiscale - reglementate prin Legea nr. 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in vigoare de la 1 Ianuarie 2021

Nu sunt impozabile in sensul impozitului pe venit urmatoarele sume:

 

  • Sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

 

  • Acoperirea costurilor cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea angajatilor pentru impiedicarea raspandirii bolilor care pun in pericol sanatatea angajatilor si cea publica.

 

Nu se cuprind in baza de calcul a contributiilor sociale:

  • Sumele mentionate mai sus dar si cele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor.

 

1. Noutati ale Codului Muncii - reglementate prin Legea nr. 298/2020 pentru completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, in vigoare din 27 decembrie 2020

Astfel, noua lege prevede ca, pe lista situatiilor din Codul Muncii (articolul 52) in care angajatorul poate suspenda, din initiativa proprie, contractele individuale de munca ale salariatilor, se introduce suspendarea din cauza decretarii starii de urgenta sau a starii de asediu in Romania.

Totodata, in noul articol 531 se detaliaza ideea ca bugetul asigurarilor de somaj va subventiona indemnizatiile de somaj tehnic pentru angajatorii care sunt nevoiti sa-si suspende sau sa-si reduca temporar activitatea in timpul starii de urgenta sau in timpul starii de asediu.

Indemnizatiile de somaj tehnic vor fi subventionate in baza cererilor trimise de angajatori, prin e-mail, la agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca. Indemnizatiile subventionate vor fi de 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut in vigoare in anul in care se decreteaza stare de urgenta sau stare de asediu.

Indemnizatiile de somaj tehnic vor fi taxate si impozitate prin retinere la sursa de catre angajator. Pentru aceste indemnizatii, angajatorul nu datoreaza contributie asiguratorie pentru munca.

In 15 zile de la momentul solicitarii subventionarii, angajatorii vor primi sumele brute ale indemnizatiilor solicitate.
Sumele nete vor trebui platite salariatilor in cel mult trei zile lucratoare, iar taxele vor trebui declarate si achitate la stat pana la data de 25 a lunii urmatoare primirii sumelor brute.

Angajatorilor le este interzisa desfiintarea locurile de munca ale persoanelor trimise in somaj tehnic, interdictie aplicabila dupa finalizarea subventionarii. Interdictia va fi valabila pentru o perioada egala cu cea in care somajul tehnic pentru respectivele locuri de munca a fost subventionat.


Incalcarea interdictiei va obliga angajatorul la restituirea subventiilor primite pentru postul sau posturile desfiintate.

 

Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii!​ Descarca Smart Update Ianuarie nr. 1 2021 si transmite-l colegilor tai!


 

Citeste mai multe din categoria Smart Update

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.