• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
Inchide [x] Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii!

Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii!

Buna,
Iti multumim pentru interesul tau cu privire la noutatile Smart Update.

Cu stima,
Echipa Smartree

Descarca
Nota de confidentialitate: Completand acest formular, imi dau acordul pentru prelucrarea datelor personale, doar in scopul pentru care au fost solicitate, conform cu Politica de Confidentialitate.
 

Modificari importante in Codul Fiscal cu aplicabilitate in sfera HR

31 Oct. 2023

A intrat in vigoare Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung. Astfel, o serie de modificari privind veniturile din domeniile IT, constructii si agroalimentar se vor aplica incepand cu luna noiembrie, iar de la 1 ianuarie 2024 se va introduce taxarea cu CASS a tichetelor de masa si voucherelor de vacanta. 

Actul normativ contine modificari aduse Codului Fiscal, aplicabile in felul urmator:

A) Incepand cu veniturile lunii noiembrie 2023:

i) Domeniul IT

Scutirea de impozit - se va aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de persoana fizica.

Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.

Contributia la CAS - a fost diminuata cu procentul de 3,75% (Pilonul II – Atentie: de la 1 ianuarie, acest procent va creste la 4,75%).

Persoana poate opta sa contribuie cu cota integrala de 25%. Optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale, incepand cu veniturile lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat optiunea (spre exemplu, pentru ca optiunea sa poata fi luata in calcul in noiembrie, aceasta trebuie sa fie exprimata in octombrie).

Facilitatile fiscale se vor aplica pana la finalul anului 2028.

ii) Domeniul constructii & agroalimentar

Scutirea de impozit se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz.

Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.

Contributia la CAS – momentan este diminuata cu procentul de 3,75% (Pilonul II – Atentie: de la 1 ianuarie, acest procent va creste la 4,75%).

Persoana poate opta sa contribuie cu cota integrala de 25%. Optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale, incepand cu veniturile lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat optiunea (spre exemplu, pentru ca optiunea sa poata fi luata in calcul in noiembrie, aceasta trebuie sa fie exprimata in octombrie).

Contributia la CASS – dispare scutirea de la plata acestei contributii in cota de 10%.

 

B) Incepand cu 1 Ianuarie 2024:

Se introduce taxarea cu CASS (10%) a tichetelor de masa si voucherelor de vacanta acordate de angajatori.

 

 


 

Citeste mai multe din categoria Smart Update

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.