• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Cum afecteaza concediul medical contractul individual de munca

29 Oct. 2014

Concediul medical afecteaza contractulConcediul medical sau concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta zile libere platite, acordate in caz de boala sau pentru ingrijirea sanatatii. Codul muncii stipuleaza, la articolul 50, litera b) ca, in cazul existentei concediului pentru incapacitate temporara de munca, contractul individual este suspendat.

Unul dintre cele mai importante efecte ale concediului medical asupra contractului individual de munca este tocmai aceasta suspendare de drept. Salariatul nu presteaza munca in aceasta perioada si nu primeste drepturi de natura salariala. In schimb primeste o indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.

Citeste aici Cine plateste concediul medical.

Suspendarea contractului individual de munca din cauza concediului medical nu se inregistreaza in ReviSal. HG 500/2011 actualizata privind ReviSal - registrul general de evidenta a salariatilor specifica expres aceasta exceptie la articolul 3, alineatul 2, litera h):

„Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente: ....................... h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale;”

Una din primele consecinte ale suspendarii contractului individual de munca in urma aparitiei unui concediu medical este imposibilitatea ca salariatul sa isi depuna demisia. In revers, acesta nu poate fi concediat, insa exista si exceptii.

Concedierea unui angajat aflat in concediu pentru incapacitate temporara de munca se poate dispune, potrivit articolului 60, alineatul 2 din Codul muncii, in caz de:

  • reorganizare judiciara;
  • faliment;
  • dizolvare a angajatorului.

Concediul medical suspenda:

  • perioada de preaviz;
  • perioada de proba;
  • concediul de odihna.

In momentul reluarii activitatii, atat perioada de proba, cea de preaviz, cat si concediul de odihna sunt reluate.

Concediul medical poate fi intrerupt, in situatia in care un salariat doreste sa reia munca inainte de expirarea perioadei stabilite in certificatul medical. In acest caz este obligatorie modificarea certificatului pentru incapacitate temporara de munca in mod corespunzator de catre medicul prescriptor. Acest lucru este stabilit de articolul 37, alineatul 4 din Ordinul nr. 60/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare ale OUG nr. 158/2005.

Concediul medical nu diminueaza concediul de odihna

Numarul zilelor de concediu de odihna la care un salariat are dreptul nu sunt afectate de concediul medical, potrivit Directivei 2003/88 a Curtii Europene de Justitie. In conditiile in care prevederile articolului 145, alineatul 2 din Codul muncii sunt in contradictie cu prevederile Directivei numite anterior, se aplica prevederile Directivei, in baza articolului 148, alineatul 2 din Constitutia Romaniei.

Concediul medical si contractul de munca pe perioada determinata

In cazul unui contract individual de munca pe perioada determinata, concediul medical nu amana termenul de incetare a contractului. Astfel, relatia de munca inceteaza la data stabilita in contract, chiar daca salariatul se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca. Dupa ce contractul de munca inceteaza, fostul salariat se va adresa casei de asigurari de care apartine pentru solicitarea indemnizatiei cuvenite dupa data ulterioara incetarii.

Te-ar mai putea interesa si:

Procedura legala in cazul modificarii formei de salarizare

Model nou adeverinta de asigurat. Documente necesare pentru obtinere

MyStaff Time: Soft de pontaj pentru gestionarea eficienta a personalului

 

Citeste mai multe din categoria Administrare personal

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.