• office@smartree.com
 • 021 301 90 90
 

Noi clarificari privind zilele libere pentru supravegherea copiilor

20 Mart. 2020

zile libere parintiMinisterul Muncii si Protectiei Sociale a emis ieri, 19 martie, un comunicat de presa care vine cu explicatii suplimentare asupra modului de acordare si de plata a zilelor libere pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant. Pana la momentul redactarii acestui articol, prevederile de mai jos nu au fost publicate in Monitorul Oficial. 

Am centralizat mai jos principalele hotarari luate de Guvernul Romaniei pe acest subiect:

 • zilele lucratoare pana la incetarea situatiei de urgenta decretata, cu exceptia celor din perioada vacantelor scolare, vor fi considerate zile libere acordate, la cerere, unuia din parinti; 
 • zilele libere vor fi acordate doar dupa epuizarea tuturor optiunilor prevazute de reglementarile legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii si cu obligatia asigurarii continuitatii activitatii, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile;
 • zilele libere vor fi acordate in baza unei cereri; 
 • cererea va fi insotita si de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor si de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni sii nici nu se afla in concediu de odihnă sau fara plata.
 • nu pot benenficia de zilele libere persoanele aflate in somaj tehnic, cele aflate in concediu pentru ingrijirea copilului, precum si angajatii ai caror soti/sotii nu inregistreaza venituri.
 • indemnizatia este in cuantum de 75% din salariul de baza pentru fiecare zi libera, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Indemnizatia este asimilata veniturilor din salarii si supus impozitarii si platii contributiilor, conform Codului Fiscal.
 • sumele pentru plata indemnizatiei vor fi decontate angajatorului din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, iar utilizarea acestora cu alta destinatie decat plata cheltuielilor de personal, atrage raspunderea penala.
 • decontarea catre angajator a sumelor necesare pentru plata indemnizatiei pentru zilele libere acordate parintilor se va face de catre ANOFM, in termen de 60 zile calendaristice de la depunerea unei cereri si a altor documente la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza in care isi desfasoara activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia. Documentele necesare decontarii se depun prin posta electronica sau prin orice alt mijloc de comunicare agreat, in cel mult 30 zile de la data platii contributiilor si impozitelor aferente indemnizatiei.

 • notiunea de parinte este clarificata si include unele categorii care nu au fost avute in vedere, precum persoanele adulte cu handicap grav, care nu pot sa-si asigure necesitatile de bază ale vietii si care necesita supraveghere permanenta.
 • pentru personalul care nu poate beneficia de zilele libere acordate in conditiile Legii nr. 19/2020 se prevede acordarea unor stimulente financiare la acelasi nivel cu indemnizatia prevazuta pentru perioada zilelor libere.
 • se completeaza lista domeniilor in care zilele libere pot fi acordate numai cu acordul angajatorului, fiind mentionate in plus domenii precum: comert alimentar, productie medicamente si echipamente sanitare, distributie carburanti.

 

Ai neclaritati? Apeleaza la serviciile Smartree!

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.