• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
Inchide [x] Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Buna,
Iti multumim pentru interesul tau cu privire la noutatile Smart Update.

Cu stima,
Echipa Smartree

Trimite
 

Zile libere platite pentru parinti in scoala online. Ce conditii trebuie indeplinite

8 Oct. 2021

Parintii ai caror copii intra in scoala online pot beneficia de zile libere platite, potrivit Ordonantei de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, in vigoare de la 04 octombrie 2021.

Va aducem la cunostinta principalele modificari continute de acest act normativ:

Unul dintre parintii copiilor minori cu varsta de pana in 12 ani (inclusiv) inscrisi la o unitate de invatamant preuniversitara sau de educatie timpurie poate avea zile libere platite, pe durata suspendarii activitatii didactice ce presupune prezenaa fizica in unitatea de invatamant.

Indemnizatia pentru fiecare zi libera este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare fara de depași 75% din salariul mediu brut.

Indemnizatia este in suma bruta si este supusă impozitului pe venit, asigurarilor sociale obligatorii (CAS și CASS), inclusiv contributiei asiguratorii pentru munca.

Daca parintii isi desfasoara activitatea in acele domenii pentru care Codul fiscal a prevazut facilitati fiscale (constructii, programe pentru calculator, cercetare-dezvoltare, etc.) nu se acorda facilitatile fiscale pentru această indemnizatie.

Indemnizatia se acorda pe durata starii de alerta si dupa incetarea acesteia pana la finalizarea cursurilor anului scolar 2021-2022 fara a se putea acorda pe durata vacantelor scolare.

Pentru a se putea beneficia de indemnizatie trebuie indeplinite următoarele conditii:

• Copilul este cu varsta de pana la 12 ani înscris la o unitate de invatamant sau copilul/adultul este cu handicap in varsta de pana la 26 de ani inscris într-o unitate de invatamant;
• Celalalt parinte nu beneficiaza de zile libere;
• Locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Cat priveste procedura de plata si de decontare a sumelor, actul normativ prevede faptul ca salariatul depune la angajator o cerere insotita de declaratia celuilalt parinte ca nu beneficiaza de zile libere si, după caz, documente ce atesta incadrarea unei persoane intr-o situatie de handicap.

Zilele libere platite se acorda la cererea parintelui care indeplineste conditiile prevazute de actul normativ, depusa la angajatorul acestuia. Zilele libere se acorda de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activitatilor didactice. Modelul cererii este prevazut in Anexa 1 a prezentului Smart Update.

Cererea prevazuta anterior este insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atesta calitatea de parinte, precum si, dupa caz, de urmatoarele documente:

a) copie a certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului ori adultului in varsta de pana la 26 de ani;
b) copie a adeverintei eliberate de medicul de familie/medicul specialist, pentru situatia prevazuta la art. 1 alin. (6) din ordonanta de urgenta.

Modelul declaratiei pe proprie raspundere este prevazut in Anexa 2 a prezentului Smart Update.

Angajatorul plateste indemnizatia, impozitul pe venit si asigurarile sociale si depune declaratia cu impozitul pe venit si asigurarile sociale.

In termen de 30 de zile de la plata impozitului si asigurarilor sociale si depunerea declaratiei se va depune o documentatie la agentiile de ocupare a fortei de munca pentru acordarea indemnizatiei.

In termen de 30 de zile de la data depunerii documentației, ANOFM va plati angajatorului indemnizatia.

Pentru depunerea in format electronic a cererilor si a documentelor justificative prevazute mai sus se pot folosi modele de cereri si formulare electronice publicate pe platforma Punctul de contact unic electronic prevazut in Hotararea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea si functionarea Punctului de contact unic electronic sau pe pagina de internet aici.gov.ro.

Indemnizatia se poate acorda si unui parinte al unui copil cu varsta de pana la 18 ani daca celalalt parinte face parte dintr-o grupa de risc sau este diagnosticat cu mai multe categorii de boli cronice severe (cardio-vasculare, diabet tip I, obezitate severa etc).

Ordonanta nu se aplica daca unul dintre parinti se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:

• Este in concediu pentru cresterea copilului;
• Se afla in concediu de odihna sau concediu fara plata;
• Se afla in perioada de somaj tehnic;
• Nu realizeaza venituri din salarii, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din agricultura, silvicultura si piscicultura;

Salariatii din sistemul national de aparare, ordine publica, securitate nationala si unitati sanitare publice pot aplica procedura doar cu aprobarea angajatorului. Dacă angajatorul nu acorda cererea de acordare a zilelor libere, salariatul din aceste domenii de activitate are dreptul sa primeasca o majorare a veniturilor cu cat ar fi fost indemnizatia pentru zile libere platite.

Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii!​ Descarca Smart Update Octombrie nr. 2 2021 si transmite-l colegilor tai!


 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.
Schedule a free demo