• office@smartree.com
 • 021 301 90 90
 

Zile libere legale in 2023 pentru angajatii romani

6 Ian. 2023

Cum ne aflam la inceputul unui nou an, care cel mai probabil va veni cu noi provocari, subiectul zilelor libere legale de care vor beneficia angajatii in 2023 este unul de interes atat pentru angajatorii, cat si pentru salariatii romani.

Cu cat se cunoaste din timp numarul de zile libere din acest an, cu atat companiile se vor putea organiza astfel incat sa nu le fie in niciun fel afectata activitatea pe parcursul liberelor. De asemenea, si angajatii, care se vor informa inca de pe acum cu privire la zilele libere din 2023, vor avea de castigat intrucat isi vor putea planifica concediile de peste an si in functie de acestea, economisind astfel zile de concediu de odihna.

In 2023, angajatii vor avea dreptul la un numar de 15 zile libere legale. Dintre acestea, 12 zile libere vor fi in cursul saptamanii si 3 in weekend. Acest lucru reprezinta o veste buna pentru salariati daca stam sa ne gandim ca anul trecut, in 2022, din totalul sarbatorilor legale, doar 9 au picat in cursul saptamanii.

Potrivit Codului Muncii, in Romania, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun.

 

Din totalul sarbatorilor legale, cele care in 2023 vor fi in cursul saptamanii sunt urmatoarele:

 • Anul Nou – 2 Ianuarie (luni);
 • Ziua Principatelor Romane – 24 ianuarie (marti);
 • Vinerea Mare – 14 aprilie (vineri);
 • A doua zi de Paste – 17 aprilie (luni);
 • Ziua Muncii – 1 mai (luni);
 • Ziua Copilului – 1 iunie (joi);
 • A doua zi de Rusalii – 5 iunie (luni);
 • Adormirea Maicii Domnului – 15 august (marti);
 • Sfantul Andrei – 30 noiembrie (joi);
 • Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie ( vineri);
 • Craciunul – 25 decembrie (luni);
 • A doua zi de Craciun – 26 decembrie (marti).

Trebuie precizat insa ca potrivit articolului 139 din Codul Muncii, pentru salariatii care apartin de un alt cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Zilele libere stabilite, potrivit Codului Muncii, pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.

 

Trei zile libere legale in plus pentru bugetari in 2023

Cei care lucreaza la stat insa vor avea parte anul acesta de inca 3 zile libere in plus, pe langa cele 12, intrucat Guvernul a decis ca zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) si 14 august (luni) sa fie libere legale pentru a se putea face punti cu zilele de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane), 1 Iunie (Ziua Copilului) si 15 august (Sfanta Maria). Trebuie subliniat insa ca zilele stabilite de Guvern ca punti vor trebui recuperate in anumite perioade, respectiv pana la 28 februarie, 30 iunie si 31 august 2023.

 

In 2023 se va decide daca 6 si 7 ianuarie vor deveni zile libere legale

Pentru anul viitor, exista posibilitatea ca toti angajatii romani sa mai beneficieze de inca doua zile libere. Este vorba de zilele de 6 si 7 ianuarie, adica de Boboteaza si de Sfantul Ioan Botezatorul. Proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii privind aceste doua zile libere legale a fost adoptat la inceputul lunii decembrie 2022 de catre Senat, dar nu a ajuns inca la vot si in Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

 

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.