• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
Inchide [x] Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Buna,
Iti multumim pentru interesul tau cu privire la noutatile Smart Update.

Cu stima,
Echipa Smartree

Trimite
 

Zi libera pentru angajatii care se vaccineaza anti-Covid

27 Iul. 2021

Zi libera pentru angajatii care se vaccineaza anti-Covid! Potrivit Legii nr. 221/2021 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial nr.732, din 26 iulie 2021, angajatii din sistemul public, dar si privat, care se vaccineaza impotriva Covid-19 beneficiaza, la cerere, de cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata.

 

zi libera vaccin anti-covid

 

Principalele modificari aduse prin acest act normativ:

Persoanele care se vaccineaza impotriva Covid-19 beneficiaza, la cerere, de urmatoarele drepturi:

 

  • cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul angajatilor din sistemul public si privat;
  • cate o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul elevilor si studentilor;
  • cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul cadrelor militare in activitate si a soldatilor si gradatilor profesionisti.

De acest drept va beneficia si un parinte care trebuie sa insoteasca copilul (sub 18 ani) la vaccinare, asa cum arata noul art. 21^1 la alin. (3) de-abia introdus in Legea nr. 55/2020: "beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati".

Parintele care nu insoteste copilul la vaccinare trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere in care arata ca nu a solicitat si nu va solicita zile libere pentru insotirea, la efectuarea vaccinului, a copilului cu varsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani.

In cazul familiilor monoparentale, declaratia pe propria raspundere trebuie completata cu mentiunea ca parintele se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Zilele libere pentru efectuarea vaccinului anti-Covid se acorda pe baza adeverintei de vaccinare eliberata potrivit legii. In situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare a zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite in temeiul prezentului articol, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.

Actul normativ va intra in vigoare incepand cu data de 29 iulie 2021. 

 

Pentru a avea acces la informatii complete referitoare la clarificarile aduse masurii de mai sus, descarca Smart Update Iulie nr. 1 2021 si transmite-l colegilor tai!


 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.
Programeaza un demo gratuit!