• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

ZF: Cand ajung angajatii romani la salarii similare cu cele ale germanilor?

15 Sept. 2015

Salarii Romania vs UEUn angajat roman va ajunge sa castige aproape cat unul din Germania in cel putin 30 de ani de acum incolo, arata calculele ZF, care au luat in considerare ritmul mediu de crestere al costului orar cu forta de munca din ultimii 15 ani.

In prezent, o companie cheltuieste in Romania, cu fiecare angajat, cate 4,6 euro pentru fiecare ora lucrata de acesta, in timp ce in Germania costul mediu cu forta de munca este de 31,4 euro pe ora.

Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste costul orar al fortei de munca, pe ultimul loc fiind Bulgaria, cu un cost de doar 3,8 euro pe ora, mai arata datele Eurostat.

Media la nivelul Uniunii Europene este de 24,6 euro pe ora.

Romania inca se regaseste intr-o zona competitiva din punctul de vedere al costurilor cu forta de munca. La momentul actual principalul factor care poate influenta aceste costuri ar fi cresterea salariului minim, ceea ce ar diminua accesibilitatea la forta de munca din Romania pentru investitorii straini.

La nivel european, Romania are avantajul unor costuri salariale reduse, insa riscul cresteriilor salariale, infrastructura slaba si un mediu economico-legislativ instabil (modificare frecventa a Codului fiscal, cresteri salariale “populiste”) pot fi un semnal de alarma pentru potentialii investitori. Decizia unei investitii nu tine cont doar de salarii”, a explicat Raluca Penes, HR coordinator in cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree Romania.

Cu actualul cost al fortei de munca, Romania se afla la nivelul la care era Polonia in urma cu 10 ani, iar in prezent Polonia are salarii duble prin comparatie cu Romania. In cat timp va reusi Romania sa acopere decalajele fata de celelate state ale Uniunii Europene (in UE, salariul mediu net e de aproape 2.000 de euro, in Romania a fost de circa 400 de euro).

Daca acum 15 ani salariul minim era de 23 de ori mai mic decat in prezent, este clar ca tendinta va fi de crestere a salariilor din Romania. Totusi decalajul dintre noi si restul tarilor europene dezvoltate este destul de mare. Este posibil ca salariile din Romania sa se dubleze in 10 ani, insa decalajul nu va putea fi recuperat in mai putin de 15-20 de ani, chiar in contextul unui spatiu economic comun si daca UE evolueaza si isi pastreaza coeziunea”, a mai spus Raluca Penes de la Smartree.

Citeste articolul original pe Ziarul financiar

Te-ar mai putea interesa si:

Infografic: Cifre secrete in recrutare ZF: Cea mai mica rata a noilor angajati din UE The Daily Allowance: Useful Information for Delegate Employees
Infografic: Cifre secrete in recrutare ZF: Cea mai mica rata a noilor angajati din UE The Daily Allowance: Useful Information for Delegate Employees

 

Citeste mai multe din categoria Tendinte HR

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.