• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

ZF: De ce isi gasesc greu un job absolventii de liceu?

10 Iul. 2015

Raluca Penes, HR Coordinator Smartree Romania, raspunde solicitarii Ziarului financiar.

Peste 300.000 de tineri absolventi ai unui ciclu de invatamant (liceu, facultate sau scoala profesionala) s-au inscris din 2011 pana in prezent la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pentru a primi indemnizatii de somaj din cauza ca nu si-au gasit un job.

Lipsa joburilor din economie a adus cheltuieli de peste 315 mil. lei inregistrate la bugetul de stat, in conditiile in care, in fiecare an, intre 70.000 si 80.000 de tineri absolventi cu varste de peste 16 ani vin cu adeverinte la agentiile de somaj care sa justifice ca au vrut sa se angajeze, dar nu au reusit.

Absolventii de liceu isi gasesc cu greu job

Desi piata muncii s-a mai dezmortit in ultimii ani, iar companiile au inceput sa recruteze in special absolventi de facultati tehnice (inginerie, telecomunicatii, IT), absolventii de liceu care raman doar cu acest nivel de studii isi gasesc mai greu un loc de munca. Motivul?

„Absolventii de liceu isi gasesc mai greu un loc de munca, iar cele la care se pot raporta sunt adesea joburi pentru persoane necalificate. Din pacate, absolventii de liceu sunt mai retinuti in a accepta orice oferta. Este dificil pentru absolventii de liceu sa isi gaseasca de munca si in conditiile in care in timpul liceului nu au primit consiliere si sprijin pentru orientare profesionala“, a spus Raluca Penes, HR Coordonator in cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree Romania.

Un absolvent al unei forme de invatamant care si-a cautat un job si nu a reusit sa se angajeze (intr-un interval de 60 de zile de la absolvire) si are un document care sa ateste acest lucru primeste o indemnizatie lunara de somaj de 250 de lei pe luna, timp de sase luni.

 

Cele mai multe dosare de somaj pentru absolventi au fost depuse in anul 2013, cand in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) erau inregistrati circa 82.600 de tineri. Ulterior, numarul acestora a revenit in jurul a 70.000 de tineri pe an.

Citeste continuarea in Ziarul financiar.

Te-ar mai putea interesa si:

Ce locuri de munca vor fi cele mai cautate in Romania in urmatorii zece ani?

Bilantul pietei muncii in ultimul an

Joburi Smartree

 

Citeste mai multe din categoria Tendinte HR

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.