• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Unei salariate gravide i se poate desface contractul in perioada de proba?

4 Mai 2015

Salariata gravida in perioada de probaPerioada de proba, definita in Codul muncii ca interval de timp in care angajatului i se verifica aptitudinile si cunostintele profesionale, se stabileste in contract in functie de durata acestuia si de functia ocupata (de executie sau de conducere).

Citeste mai multe detalii despre specificul perioadei de proba

Se considera urmatoarea situatie: O angajata este incadrata cu functie de executie si are incheiat contract individual de munca pe perioada nedeterminata, cu o perioada de proba de 90 de zile. In timpul perioadei de proba salariata aduce adeverinta medicala prin care dovedeste ca este insarcinata. In acelasi timp, nu isi dovedeste aptitudinile pentru postul ocupat.

Angajatorul decide incetarea contractului de munca printr-o notificare scrisa, fara preaviz. Este legal acest lucru, in contextul in care salariata este insarcinata?

Articolul 31, alineatul 3 din Codul muncii prevede ca, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

In acelasi timp, articolul 60, alineatul 1 stipuleaza: concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Totodata, OUG 96/2003 - legea protectiei maternitatii, actualizata 2011, interzice concedierea in timpul perioadei de graviditate prin prevederile articolului 21:

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei gravide care care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare, din motive care au legatura directa cu starea sa.

Coroborand cele doua acte normative mentionate, concluzionam ca angajatorul nu poate concedia salariata gravida care a notificat anterior cu privire la starea ei in perioada de proba.

Te-ar mai putea interesa si:

Tichetele de masa, incluse in baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil

Schimbare de directie in serviciile de munca temporara

Cum afecteaza concediul medical contractul individual de munca

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.