• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Top 4 tendinte de investiții in zona de HR in 2023

20 Mart. 2023

Potrivit unui studiu realizat de Gartner, aproape jumatate dintre liderii de HR sustin ca tehnologia HR reprezinta principala lor prioritate in ceea ce priveste investitiile pentru anul 2023. Celelalte trei directii spre care liderii de HR vor sa-si concentreze investitiile in acest an sunt recrutarea, recompensarea angajatilor si zona de learning&development.

Cu o dinamica a pietei muncii in continua schimbare, liderii de HR aleg pentru al doilea an consecutiv sa investeasca in tehnologie, cu speranta ca in cel mai scurt timp acest lucru se va transforma intr-un avantaj competitiv. Motivul pentru care plaseaza tehnologia HR in topul prioritatilor este legat de costurile in continua crestere in ceea ce priveste administrarea resurselor umane.

Top tendinte de investitii preferate de liderii de HR in 2023, potrivit Gartner

  1. Tehnologie HR – 46%
  2. Recrutare – 45%
  3. Recompense angajati – 41%
  4. Learning&development – 41%
  5. Diversitate, echitate si incluziune (DEI) – 36%
  6. Analiza talente – 33%
  7. Management talente – 31%
  8. Dezvoltare organizationala – 27%
  9. Salarizare si administrare personal – 23%

 

Pentru a optimiza costurile si a stimula cresterea, liderii de HR mizeaza anul acesta pe 4 directii principale de investitii, si anume:

 

1. Tehnologie HR

Dintre cei 118 lideri HR chestionati in cadrul studiului realizat de Gartner, 46% au spus ca intentioneaza ca anul acesta sa mareasca bugetul pentru tehnologie HR. Este deja al doilea an consecutiv in care tehnologia HR este privita de catre managerii de resurse umane ca si prioritatea numarul 1 in ceea ce priveste investitiile.

Costurile mai mici si eficientizarea proceselor din departamentele de HR reprezinta principalele obiective care se doresc a fi atinse prin aceste investitii in tehnologie HR. 

De asemenea, prin automatizarea si digitalizarea diferitelor procese de HR se are in vedere satisfacerea cerintelor tot mai mari pe care organizatiile care evolueaza si se extind le au.

 

2. Recrutare

Pentru a atrage cei mai potriviti oameni, multe companii decid sa imbunatateasca procesul de recrutare, investind in cele mai noi tehnologii din domeniu. Competitia acerba pentru talente din 2022 a fost principalul factor care a declansat aceasta nevoie de dezvoltare pe zona de recrutare.

Studiul Gartner dezvaluie ca inteligenta artificiala (AI) va juca un rol important anul acesta pe partea de recrutare intrucat tot mai multi lideri de HR au in plan sa se foloseasca de tehnologie pentru a atrage, evalua si selecta candidatii pentru posturile pe care le au disponibile. In acest mod, se asteapta atat o reducere a timpului, cat si a costului procesului de recrutare, precum si o flexibilitate mai mare pentru angajati.

Pe langa focusul de a atrage candidati valorosi prin intermediul tehnologiei, organizatiile isi vor concentra atentia si pe partea de onboarding, incercand astfel sa vina in intampinarea asteptarilor din ce in ce mai ridicate ale noilor angajati.

 

3. Recompense

Pe locul trei in ceea ce priveste topul investitiilor in HR se afla zona de recompense oferite angajatilor.

Pe fondul cresterii inflatiei, si implicit a cresterii costului vietii, responsabilii de HR au in plan ca anul acesta sa ofere o mai mare importanta recompenselor oferite angajatilor. Acest lucru insa nu este deloc unul usor de realizat, in conditiile in care tot mai multe companii iau in calcul reducerea costurilor.

Potrivit Gartner, managerii de resurse umane vor sa se concentreze anul acesta pe programe de recunoastere si recompensare a performantei angajatilor, precum si pe programe de bunastare. In acest sens, se vor face investitii in diverse tehnologii de planificare a beneficiilor si bonusurilor si tooluri pentru monitorizarea nivelului de stres al angajatilor.

De asemenea, liderii HR vor pune accent anul acesta si pe echitatea salariala. In acest sens, tot mai multi manageri de HR vor sa puna in aplicare practica de transparentizare a salariilor, atat in ceea priveste angajatii, cat si candidatii.

 

4. Learning&Development

Cercetarile Gartner arata ca mai putin de jumatate (45%) dintre angajati considera ca si-au dezvoltat  abilitatile si capacitatile la locul de munca.

Nevoia ca angajatii sa dobandeasca noi competente se simte destul de acut in piata muncii de astazi, iar liderii HR vor sa isi asume rolul de a creste si perfectiona abilitatile si cunostintele angajatilor.

Pentru a reusi sa realizeze acest lucru, ei sunt dispusi sa investeasca in solutii de management al competentelor angajatilor, in platforme de invatare bazate pe AI, in tool-uri de instruire care folosesc realitatea virtuala sau in aplicatii de coaching.

 

Studiul a fost realizat in luna octombrie 2022 si a inclus intervievarea a 118 lideri de HR.

 

Citeste mai multe din categoria Tendinte HR

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.