Angajatorii vor beneficia de o serie de facilitati dupa 22 octombrie 2013, ca urmare a intrarii in vigoare a prevederilor legii 250/2013. Actul normativ aduce modificari legislatiei in domeniul asigurarilor pentru somaj: companiile angajatoare pot beneficia de scutiri de la plata contributiei datorate la buget.
Scutirile sunt pentru o perioada de 12 luni si se aplica angajatorilor care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant. Pentru fiecare absolvent incadrat, acestea reprezinta:
Angajatorii de insertie - care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala – vor beneficia, lunar, pentru fiecare tanar incadrat in munca, de o suma similara cu salariul de baza stabilit la data angajarii, pana la expirarea duratei contractului de solidaritate. Aceasta suma nu poate depasi de doua ori valoarea indicatorului social de referinta.
Companiile care doresc sa devina angajatori de insertie trebuie avizate anterior de Agentia Nationala/Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Tinerii cu varste intre 16 si 25 de ani aflati in dificultate si confruntati cu riscul excluderii profesionale incheie contracte de solidaritate cu Agentia care intermediaza plasarea catre diferiti angajatori avizati.
Conform noilor dispozitii, angajatorii beneficiaza de aceasta facilitate doar daca indeplinesc anumite conditii:
Daca la data expirarii contractului de solidaritate angajatorul de insertie mentine raportul de munca cu tanarul, atunci acesta va primi lunar, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o suma in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj pe care tanarul ar fi primit-o daca raporturile de munca ar fi incetat la acea data. Perioada maxima de acordare a acestui beneficiu este de 2 ani, conform aceleiasi legi 250/2013.
Te-ar mai putea interesa si:
Creeaza-ti propriul departament virtual de HR
Salariul minim creste. Cat va fi costul de angajator?/a>
Avantajele contractului prin agent de munca temporara