• office@smartree.com
 • 021 301 90 90
 

Tichetele de masa in 2013

26 Aug. 2013

Introduse in 1998 in Romania, tichetele de masa reprezinta unul dintre cele mai raspandite beneficii extrasalariale. La sfarsitul anului trecut, existau 1,9 milioane de beneficiari ai tichetelor de masa, potrivit unei estimari a Institutului de Economie Nationala al Academiei Romane.

Tichetele de masa sunt reglementate de legea 142/1998, se acorda doar pentru contractele individuale de munca si sunt scutite de la plata contributiilor.

Caracteristici legislative ale tichetele de masa

 • se acorda doar la functia de baza, pentru zilele lucrate;
 • se pot acorda atat pentru contractele individuale de munca cu timp partial, daca salariatul are functia de baza la respectivul contract, cat si pentru cele care prevad lucrul de acasa;
 • se impoziteaza cu impozitul pe venit;
 • sunt scutite de taxe si impozite pentru angajator;
 • sunt platite unitatii emitente inainte de distribuire;
 • se includ pe statul de salarii la rubrica distincta Cheltuieli cu tichete de masa acordate salariatilor, cu valoarea nominala a acestora;
 • sunt distribuite in avans pentru o luna, iar salariatul este obligat sa restituie tichetele de masa in plus fata de numarul de zile lucrate la finalul lunii.

Multi angajatori opteaza pentru acordarea de tichete de masa deoarece sunt o forma de fidelizare a salariatilor. Valoarea unui tichet de masa se stabileste prin ordin al ministrului muncii, semestrial, in raport cu indicele preturilor de consum la marfurile alimentare.

Angajatorul nu poate oferi tichete de masa cu o valoare mai mare decat cea stabilita legal, dar legea nu stabileste o valoare minima a tichetelor oferite. De la 1 mai 2013 valoarea maxima a unui tichet de masa a fost stabilita la 9,35 lei prin Ordinul nr. 882/2013.

Ce salariati nu pot beneficia de tichete de masa

Salariatii care, potrivit unor dispozitii legale, au dreptul la masa gratuita, diurnal, indemnizatie sau alocatie de hrana nu beneficiaza de prevederile legii 142/1998, potrivit articolului 34 din Normele de aplicare.

Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:

 • isi efectueaza concediul de odihna
 • beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca
 • sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare
 • se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu reprezentantii salariatilor

 

Este optiunea angajatorului de a oferi tichete de masa tuturor angajatilor cu contracte de munca si functii de baza sau de a le acorda diferentiat. Totodata, angajatorul poate opta cum retine si vireaza impozitul de 16% aplicat valorii nominale a tichetelor acordate intr-o luna. In practica, cele mai multe companii aleg sa retina impozitul la sursa si sa il scada din venitul net al angajatului.

Tichetele de masa se adauga separat pe adeverinta de venit si pot fi luate in calcul de anumite banci atunci cand se calculeaza scoring-ul salariatului la solicitarea unui credit. In acelasi timp, tichetele de masa nu sunt luate in calcul la stabilirea indemnizatiilor pentru concedii medicale.

Te-ar mai putea interesa:

Valoare tichete de cresa si tichete de masa 2014

Tichete de masa sub forma de card

Legea tichetelor de masa a fost modificata

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.