• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Tichetele cadou nu mai sunt impozabile in 2016

8 Mart. 2016
 

Thoughtful woman holding shopping bags and looking up 8 martie, Ziua Internationala a femeii, este un prilej bun sa le uram doamnelor si domnisoarelor un calduros „ La Multi Ani” si sa revizuim cadrul legislativ fiscal actual privind acordarea cadourilor sub forma tichetelor cadou de catre angajatori salariatelor. Daca din 2010 pana in 2015 tichetele cadou erau acordate in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 01 iunie, Craciunului sau angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie si erau supuse impozitului pe profit, in 2016 lucrurile se schimba. Pana in acest an acordarea unui cadou in bani cu ocazia oricarui eveniment mentionat mai sus prespunea neimpozitarea sumei, insa tichetele cadou erau impozitate cu 16%. Potrivit Noului Cod Fiscal, art. 76, alin. (4) lit a) din a doua teza, aceasta situatie a fost reglementata astfel: „Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: a) Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei”.

 

Din pespectiva angajatorului, intervine inca o schimbare in ceea ce priveste deductibilitatea acestor tipuri de cheltuieli. Pana in 2016 cheltuielile referitoare la cadourile in bani si in natura erau incadrate in categoria cheltuielilor sociale, fiind deductibile in calculul impozitului pe profit in limita unei cote de pana la 2%. Din ianuarie 2016, angajatorii pot deduce o suma mai mare in astfel de scopuri, cota crescand la 5%. Conform articolului 25, alin. (3), lit. b), pct. 3 din Noul Cod Fiscal: „3)Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata: b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului Muncii”. Acelasi articol mentioneaza tipurile de cheltuieli care intra sub incidenta acestei limite, printre care si cele referitoare la tichetele cadou: „3)cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor”. Astfel, tichetele cadou acordate nu vor mai fi considerate venituri salariale, sunt scutite de impozitul de 16 %, iar aceste reguli se aplica pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite tuturor salariatilor, nu numai copiilor acestora. Cu toate acestea, cu ocazia zilei de 8 martie, tichetele cadou pot fi oferite numai salariatelor si nu tuturor salariatilor.  

 

Citeste mai multe din categoria Tendinte HR

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.