• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Tichete de masa pentru orele suplimentare

23 Iun. 2015

Tichete de masaTichetele de masa sunt optiunea tot mai des aleasa de catre angajator ca beneficiu, pe langa salariul garantat.

Acest beneficiu poate fi emis pe suport hartie sau pe suport electronic si este destinat exclusiv alocatiei individuale de hrana, fiind suportat integral de angajator, conform articolului 1 al legii nr. 291/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 701 din 15 noiembrie 2013.

Numarul de tichete de masa acordate intr-o luna nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucrate de angajat in unitatea de lucru. Acestea sunt acordate lunar, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare, de catre angajator daca este vorba de tichete de masa pe suport hartie.

In cazul celor pe suport electronic, valoarea tichetelor va fi transferata lunar salariatilor, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare, de catre unitatea emitenta de tichete de masa pe suport electronic. Numarul acestora corespunde numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului incheiat de unitatea emitenta cu angajatorul.

Asadar, companiile cu un program de lucru de luni pana vineri vor acorda angajatilor in medie 22 de tichete de masa raportate la o luna cu 30 de zile calendaristice.

Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:

  • isi efectueaza concediul de odihna;
  • beneficiaza de zile libere platite;
  • sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
  • se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu reprezentantii salariatilor.
Situatie:

Angajatul efectueaza ore suplimentare pentru care este recompensat cu liber in ziua urmatoare de luni. Angajatorul il poate recompensa cu tichete de masa? Tichetul de masa este acordat pentru o zi lucratoare lucrata sau pentru fiecare zi in care salariatul este prezent si isi desfasoara activitate in unitate?

Solutie:

Tichetele de masa vor fi acordate in baza numarului de zile lucrate in unitate, potrivit opiniei ITM, ca raspuns la solicitarea Smartree.

Astfel, in cazul in care un angajat munceste intr-o zi de sambata si este recompensat conform contractului colectiv de munca la nivel de companie cu o zi libera in timpul saptamanii, acesta poate beneficia de tichetul de masa aferent zilei de sambata lucrate in unitate.

ITM precizeaza totodata ca, in situatia expusa anterior, numarul total de tichete de masa acordate in luna nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masa.

Te-ar mai putea interesa si:

Valoarea nominala a unui tichet de masa, majorata

Tichetele de masa, incluse in baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil

Legea tichetelor de masa a fost modificata

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.