• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Studiu Gallup: Romania pastreaza prima pozitie din Europa cu privire la engagementul angajatilor

28 Iun. 2024

In anul 2023, engagementul global al angajatilor a stagnat, in timp ce gradul de wellbeingul a scazut, potrivit celui mai recent studiu Gallup care a avut ca obiectiv analiza starii actuale a sanatatii mintale si a wellbeingului angajatilor la nivel mondial. Gallup estimeaza ca engagementul scazut al angajatilor costa economia globala 8,9 trilioane USD, sau 9% din PIB-ul global. 

Locul de munca - factor de evaluare al vietii si a emotiior zilnice

20% dintre angajatii lumii se confrunta zilnic cu singuratatea. Angajatii ‘work from home’ raporteaza niveluri semnificativ mai ridicate de singuratate, cu 9% mai ridicate decat cei care lucreaza complet on-site. Initiatorii studiului Gallup au analizat relatia dintre legaturile sociale si comunitare si rata mortalitatii pe o perioada de 9 ani. Izolarea sociala si singuratatea cronica pot avea efecte devastatoare asupra sanatatii fizice si mentale. Riscul de mortalitate in randul persoanelor care nu au avut conexiune cu comunitatea din care fac parte este de 2 ori mai mare decat cel al persoanelor care au avut o viata sociala activa. 
Evident ca nu toate problemele de sanatate mintala sunt legate de munca, dar totusi aceasta este un factor important in evaluarea calitatii vietii si a emotiior zilnice. Angajatii carora nu le place locul lor de munca tind sa aiba un nivel mai ridicat de stres si ingrijorare zilnica, precum si unul al tuturor celorlalte emotii negative. La nivel global, wellbeingul angajatilor a scazut in 2023 de la 35% la 34%. Gallup ne informeaza ca atunci cand angajatii considera ca munca si relatiile lor de munca au sens, acestea vor fi asociate cu niveluri ridicate ale starii de spirit de zi cu zi. 

Drepturile angajatilor in stransa legatura cu sanatate emotionala

Potrivit studiului Gallup, angajatii neimplicati in mod activ, reprezentati de lucratorii care nu rezoneaza cu obiectivele angajatorului, reprezinta 15% din forta de munca globala. Oamenii inlocuiesc adesea cultura "work to live" (muncim pentru a trai) din Europa de Vest, cu mentalitatea de "live to work" (traim pentru a munci) din Statele Unite. Desi tarile din Europa de Vest au unele dintre cele mai puternice legislatii privind protectia angajatului din lume, au cel mai scazut engagement, in timp ce Statele Unite se situeaza mai jos in ceea ce priveste legislatia muncii, dar au un engagement mult mai mare al angajatilor decat in Europa de Vest. Vorbim aici de legile privind salarizarea, discriminarea, concediul platit si siguranta, care au o relatie pozitiva cu prosperitatea din viata angajatului. Un paradox interesant se manifesta in Statele Unite: nesiguranta locului de munca ii determina pe angajati sa se implice mai mult in jobul lor. Ei devin mai motivati, mai implicati in obiectivele companiei, ca si cum ar cauta sa-si demonstreze valoarea si sa-si asigure un loc stabil.

Nu toate legile privind protectia muncii sunt asociate cu acelasi tip de emotii. De exemplu, legile ce vizeaza salarii echitabile, munca sigura, responsabilitati familiale si maternitate sunt asociate cu reducerea singuratatii, in timp ce legile care vizeaza orele de lucru sunt asociate cu mai putin stres.

Rolul de manager: responsabilitate si prosperitate  

Cand managerii sunt implicati in cadrul companiei si alaturi de echipele pe care le conduc, angajatii au mai multe sanse sa adopte acelasi stil activ. Studiul Gallup a relevat ca 70% din nivelul implicarii echipei poate fi atribuit managerului, engagementul fiind conectat direct cu relatiile interpersonale dintre manager si membrii echipei sale.
In companiile multinationale cu cele mai bune practici privind cultura organizationala, trei sferturi dintre manageri sunt engaged, si, alaturi de acestia, 7 din 10 non-manageri. Acesta este echivalentul a 14 angajati implicati pentru fiecare angajat neimplicat activ, un raport de 11 ori mai mare decat media globala. Atunci cand organizatiile cresc numarul de angajati engaged, aceasta duce la imbunatatirea unei serii de rezultate organizationale. Cele mai performante organizatii investesc in angajarea unor manageri ce sustine ceilalti angajati prin implicare, stabilirea de obiective, feedback regulat si responsabilitate.
Studiul a mai descoperit cum managerii au mai multe sanse decat ceilalti angajati din companie sa se bucure de engagement si wellbeing la locul de munca, datorita salariului mai mare si a statutului social. Cu toate ca functia de manager poate parea cea mai ofertanta, aceasta vine la pachet si cu o serie de dezavantaje precum predispozitia crescuta la stres, griji, furie si alte emotii negative. 

Romania, din nou pe prima pozitie in Europa cu privire la engagementul angajatilor

Europa are cel mai mic procent regional de engagement al salariatilor la locul de munca si cel mai mic procent regional de angajati care cauta activ un nou job. Pe langa asta, europenii sunt pe locul 2, dupa Asia de Est, ca fiind angajatii cei mai ‘tristi’. Cu toate acestea, Romania e tara cu cel mai mare procent al engagementului la locul de munca din Europa, cu un procent de 36%. Cat priveste alti indicatori analizati de Gallup, Romania se situeaza pe locul 13 din Europa la numarul de angajati care se confrunta zilnic cu stresul si pe locul 20 la numarul de angajati care au intentia de a pleca din actualul job.

Pentru mai multe informatii, descarca intreg studiul Gallup “State of the Global Workplace - The voice of the world’s employees 2024”, aici.

 

Citeste mai multe din categoria Tendinte HR

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.