• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
Inchide [x] Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Buna,
Iti multumim pentru interesul tau cu privire la noutatile Smart Update.

Cu stima,
Echipa Smartree

Trimite

Starea de alerta - noi modificari somaj tehnic si zile libere supraveghere copii

Home > Articole utile

29 Mai 2020

Din 22 mai a intrat in vigoare Legea nr. 59/2020 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. 

Principalele modificari aduse somajului tehnic si zilelor libere acordate pentru supravegherea copiilor sunt: 

  • in cazul zilelor libere pentru supraveghere copii, se modifica continutul declaratiei celui de-al doilea parinte, adica a celui ce nu solicita acordarea drepturilor conform Legii nr. 19/2020. Prin urmare, cererea primului parinte va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi, ca nu are contractul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului si nici nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (33) din Legea 19/2020, precum si de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor.

 

  • in ceea ce priveste perioada de somaj tehnic acordat conform OUG nr. 30/2020, prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii si ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, angajatorii pot acorda tichete de masa salariatilor ale caror contracte de munca sunt suspendate in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 (n.n. intreruperea temporara a activitatii angajatorului, respectiv somaj tehnic), ca urmare a instituirii starii de urgenta.

 

Salariatii prevazuti mai sus primesc tichetele de masa exclusiv pe suport electronic. Valoarea tichetelor de masa pe suport electronic este transferata lunar salariatilor de catre unitatea emitenta de tichete de masa pe suport electronic, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului incheiat de unitatea emitenta cu angajatorul.

 

Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii! Descarca Smart Update Mai nr. 3 2020 si transmite-l colegilor tai!


Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR