• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
Inchide [x] Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Buna,
Iti multumim pentru interesul tau cu privire la noutatile Smart Update.

Cu stima,
Echipa Smartree

Trimite
 

Somaj tehnic: noi reglementari aduse de OUG nr. 32/2020

2 Apr. 2020

reglementari somaj tehnic

Din 30 martie a intrat in vigoare Ordonanta de urgenta nr. 32/2020 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 care stabileste noi masuri de protectie sociala si implicit conditiile de acordare a somajului tehnic in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. 

De asemenea, din 31 martie a intrat in vigoare si Ordinul nr 741/2020 pentru aprobarea modelului documentelor prevăzute la art. XII alin. (1) din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 30/2020. 

Care sunt cele mai noi prevederi legislative privind somajul tehnic: 

Se modifica prevederea conform careia doar angajatii a doua categorii de angajatori, mentionate mai jos, vor putea beneficia de indemnizatia de somaj tehnic:

  • cei care intrerup activitatea total sau partial in baza deciziilor emise de autoritatile publice competente si detin Certificatul de situatii de urgenta si
  • cei care Reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 si nu au capacitatea financiara de a achita plata tuturor salariilor angajatilor lor)
Prin urmare, de indemnizatia de somaj tehnic beneficiaza salariatii angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate.

In vederea acordarii sumelor necesare platii indemnizatiei, angajatorii vor depune, prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal insotita de o declaratie pe propria raspundere si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie.

Atentie! Obligatia de a prezenta certificatul pentru situatii de urgenta a fost eliminata.​

Documentele prevazute se depun in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.

Plata din bugetul asigurarilor pentru somaj a indemnizatiilorde somaj tehnic se face in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.

Plata indemnizatiei de somaj tehnic se efectueaza salariatului in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea de catre angajator a sumelor.

Ce se intampla cu angajatii care au mai multe contracte de munca

  • In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic;
  • In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Perioada de somaj tehnic cauzat de starea de urgenta actuala constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.


Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de concediu medical, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada somajului tehnic cauzat de starea de urgenta actuala.


In situatia in care stagiul de cotizare realizat potrivit celor de mai sus este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.

 

Tine-ti echipa la curent cu ultimele noutati legislative din domeniul HR! Pentru informatii complete legate pe acest subiect dar si pentru a descarca cererea care trebuie depusa de angajator, declaratia pe proprie raspundere dar si modelul de lista al angajatilor care vor intra in somaj tehnic, Descarca Smart Update Aprilie nr. 3 2020 si transmite-l colegilor tai.


 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.
Schedule a free demo