• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Soacra poate fi persoana in intretinere si/sau coasigurat? Afla prevederile

2 Iul. 2014

Soacra poate fi persoana in intretinere, nu si coasiguratNormele de aplicare a Codului fiscal definesc ce persoane pot fi aflate in intretinere. Astfel, potrivit articolului 91, sunt considerate persoane aflate in intretinere sotul/sotia contribuabilului, copiii acestuia, precum si alti membri ai familiei, pana la gradul al doilea inclusiv.

Totodata, urmatorul articol din Normele de aplicare a Codului fiscal, respectiv art. 92, stabileste ca la categoria „alt membru de familie aflat in intretinere” sunt cuprinse rudele contribuabilului si ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv.

In acest context, soacra (spre exemplu, mama sotiei), in calitate de ruda de gradul I cu sotia, poate fi luata ca persoana in intretinere de catre sot (contribuabil).

Astfel, pentru soacra luata ca persoana in intretinere, contribuabilul poate primi o deducere personala. Nivelul venitului salarial brut pentru care se acorda deducerea este de pana in 3.000 de lei inclusiv, in anumite conditii.

Conform paragrafului (2) din articolul 56 al Normelor Codului fiscal,  deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei inclusiv, astfel:

  • pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 250 lei;
  • pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 350 lei;
  • pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 450 lei;
  • pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 550 lei;
  • pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 650 lei.

Contribuabilii cu venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.000,01 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt descrescatoare fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.

Daca o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti.

Soacra poate avea calitatea de coasigurat?

Categoriile de coasigurat sunt strict limitate de legea sanatatii, 95/2006 actualizata. Astfel, potrivit art. 213, Titlul VIII, Capitolul al II-lea, Sectiunea 1 din legea mentionata anterior, urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:

a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca; b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani, inclusiv cei care parasesc sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

Potrivit acestor prevederi, soacra NU poate avea calitatea de coasigurat.

Te-ar mai putea interesa si:

Model adeverinta coasigurat

Desfacerea CIM pentru inaptitudine in munca

Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.