• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
Inchide [x] Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Buna,
Iti multumim pentru interesul tau cu privire la noutatile Smart Update.

Cu stima,
Echipa Smartree

Trimite
 

Smart Update: Masuri de protectie sociala pe perioada somajului tehnic

25 Mart. 2020

Din 21 martie a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale avand in vedere contextul actual. 

In ceea ce priveste somajul tehnic, cele mai importante prevederi sunt: 

Art. 53 din Codul Muncii stipuleaza ca angajatorii pot dispune unilateral suspendarea contractelor de munca ale salariatilor, din motive tehnico-economice, dar si obligatia acestora de a garanta plata unei indemnizatii de minim 75% din salariul de baza al salariatilor, din surse proprii.

Pe durata starii de urgenta, insa, indemnizatiile de care beneficiaza angajatii vor fi suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in limita a 75% din castigul mediu salarial brut prevazut, pentru anul 2020;  

Care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite de companii pentru obtinerea de sprijin financiar din partea statului: 

- fie isi intrerup activitatea total sau partial in baza deciziilor emise de autoritatile publice competente si detin Certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prevazut la art. 12 din Decretul nr. 195/2020. 

- fie isi reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 si nu au capacitatea financiara de a achita plata tuturor salariilor angajatilor lor. Aceasta categorie de angajatori poate beneficia de masura dispusa pentru cel mult 75% dintre angajatii care au contracte individuale de munca active la data intrarii in vigoare a ordonantei si sub conditia depunerii unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte diminuarea incasarilor sau incapacitatea financiara de a plati toti angajatii. 

Termenul de declarare si plata a obligatiilor fiscale aferente indemnizatiei de somaj tehnic este data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj.

In ceea ce priveste raportarea in Revisal a suspendarii contractelor individuale de munca in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, precizam ca raportarea se va face cel tarziu cu o zi inainte de a incepe suspendarea.

 

Tine-ti echipa la curent cu ultimele noutati legislative din domeniul HR! Pentru informatii complete legate pe acest subiect, inclusiv informatiile care trebuie sa rezulte din declaratia pe proprie raspundere a angajatorilor care cer srijin financiar pentru plata somajului tehnic sau docuemntatia care se depune la agentiile pentru ocuparea fortei de munca​, Descarca Smart Update Martie nr. 2 2020 si transmite-l colegilor tai.


 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.
Schedule a free demo