• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Salarizare prin cote procentuale. Reguli si exemple

8 Oct. 2013

Salarizare prin cote procentualeCum calculezi salariul daca in contract este stipulata forma de salarizare prin cote procentuale?

Salariul cuvenit pentru munca prestata se calculeaza pe baza de tarife sau cote procentuale. Acestea se aplica la volumul incasarilor, de aceea domeniile preponderente unde se regaseste salarizarea prin cote procentuale sunt prestari servicii, turism, comert, achizitii etc.

Scopul unei forme de salarizare prin cote procentuale este stimularea activitati comerciale privind vanzarile de produse / servicii.

Tarifele sau cotele procentuale pentru calcul salarial se stabilesc:

  • lunar;
  • trimestrial;
  • pe sezoane;
  • anual.

In stabilirea cotelor procentuale se va tine cont de factorii ce pot influenta volumul incasarilor, independenti de personalul respectiv.

Totodata, atunci cand se impun tarifele si cotele procentuale, se au in vedere salariile de baza ale personalului platit conform acestor tarife si cote procentuale, stabilite pe baza de norme de personal si volumul de incasari ce se poate realiza in conditi obisnuite.

Exemplu calcul salarizare prin cote procentuale

Salariul de baza = 900 RON Cota de care beneficiaza = 4% din totalul volumului de vanzari realizate in luna pentru care se face calculul Norma orara de lucru = 180 ore.

Angajatul realizeaza norma orara intreaga si o valoare totala a vanzarilor de 11 000 RON.

Salariul brut realizat = [(salariul de baza /norma]  x norma + [volumul vanzarilor realizate x cota procentuala] = (900 / 180) x 180 + 11 000 x 0.04 = 1 340 RON

Solicita servicii de salarizare.

Te-ar mai putea interesa si:

Ore suplimentare: cum se calculeaza salariul brut

Calcul salariu brut in cazul muncii in ture 12 cu 24

Salarizare acord indirect: calcul salariu in functie de tarif

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.