• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Salarizare interna sau externalizata?

1 Oct. 2013

Gestionarea componentei de salarizare reprezinta o parte foarte importanta dintr-un business, mai ales cand acesta creste. Iar salarizarea poate fi consumatoare de timp si scumpa.

Componenta de salarizare este considerata una dintre cele mai complexe sarcini cu care se confrunta o organizatie. Pe langa plata salariilor catre angajati, trebuie sa calculezi taxele, sa incarci rapoartele si sa procesezi informatiile la final de an pentru raportarile de taxe. Pentru a determina care este cel mai bun sistem de salarizare pentru compania ta, ia in considerare urmatoarele aspecte:

Salarizare manuala

Un angajat al companiei calculeaza intreaga perioada de plata pe hartie. Trebuie sa se calculeze contributiile la sanatate, pensie, somaj, contributia pentru accidente, deducerile, impozitul pe venit, concediile medicale si asa mai departe, astfel incat sa se ajunga la salariul net al fiecarui angajat.

Avantajul utilizarii unui sistem de salarizare manuala este reprezentat de costurile foarte mici – doar salariul platit angajatului care are aceste atributii. Dezavantajele constau in riscurile majore de eroare umana (cu penalitati foarte mari), inexistenta unor date centralizate la care sa te raportezi si greutatea de a procesa datele pe masura ce numarul angajatilor creste. Exista modele de salarizare, dar este foarte dificil sa procesezi manual acest aspect.

Salarizare computerizata

Multe companii ofera solutii software pentru salarizare. Tu vei introduce informatiile pentru fiecare nou angajat, dar software-ul va fi cel care calculeaza automat contributiile, deducerile si impozitul. Si, dupa caz, situatii aparte precum concedii medicale, de maternitate sau concediu crestere copil.

Avantajele sunt numeroase: mult mai putine erori potentiale si timp mai scurt alocat procesului de salarizare. Angajatii pot fi instruiti usor sa ruleze programul de salarizare, astfel incat  componenta de payroll nu va mai depinde de o singura persoana. Totusi, exista inca si dezavantaje – fiecare informatie trebuie introdusa manual, iar soft-ul necesita actualizare frecventa, pe masura ce sunt modificari in legislatie. In plus, soft-ul trebuie configurat special pentru business-ul tau.

Acest tip de salarizare poate functiona in doua moduri:

1. inchirierea soft-ului de salarizare;

2. cumpararea licentei.

1. Daca inchiriezi soft-ul, componenta principala va fi localizata pe server-ul companiei proprietare, iar tu va trebui doar sa instalezi local un kit pentru personalizare. Daca apar modificari legislative, compania de la care ai inchiriat soft-ul ar trebui sa iti puna la dispozitie un alt kit, actualizat, pe care sa il reinstalezi.

2. Atunci cand cumperi licenta pentru un soft de salarizare trebuie sa te gandesti ca exista si alte costuri: mentenanta si servere.

 

Salarizare externalizata

Payroll-ul poate fi procesat pentru tine de catre o companie externa, incluzand plata tuturor taxelor si generarea rapoartelor la final de luna si de an. In plus, un astfel de serviciu de salarizare poate oferi si acces angajatilor la propriile date legate de salariu si concedii.

Desi aceasta optiune pentru salarizare poate fi la prima vedere mai costisitoare, avantajele sunt vizibile imediat si exista o amortizare pe termen lung. Datele sunt securizate si centralizate, poti urmari imediat costurile per angajat / departament si este responsabilitatea companiei catre care ai externalizat sa proceseze pontajul si implicit salariile pentru fiecare angajat.

Evident, tipul de salarizare depinde de marimea business-ului si cat timp doresti ca un angajat propriu sa fie ocupat adesea exclusiv cu aceasta sarcina. In plus, cu cat salarizarea este mai complexa, – angajati cu diverse tipuri de contracte – cu atat nevoia de externalizare este mai mare.

Citeste mai multe despre solutiile de salarizare.

Te-ar mai putea interesa si:

Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca

Cursuri HR, sustinute de Smartree Romania

Cand pot fi efectuate ore suplimentare?

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.