• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Salariul minim s-a modificat la 1 ianuarie. Cum se inregistreaza in ReviSal?

10 Ian. 2014

Salariul minim in ReviSalSalariul minim brut garantat in plata a crescut de la 800 la 850 de lei de la 1 ianuarie 2014. Aceasta suma este acordata pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna, remuneratia pe ora fiind de 5,059 lei.

Angajatorii care au salariati platiti cu salariul minim garantat in plata sunt obligati sa le schimbe valoarea remuneratiei la 850 lei si sa inregistreze aceasta modificare in ReviSal. Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat salariul minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei, potrivit prevederilor legale.

Ce acte sunt necesare pentru modificarea in ReviSal?

Modificarea obligatorie a salariului minim brut garantat in plata la nivel national se va face pe baza unui act aditional, adus la cunostinta si semnat de angajat anterior. Ca la orice alta majorare de salariu, procedura corecta si utila este existenta unui act aditional la contractul individual de munca.

Actul aditional si inregistrarea lui in ReviSal trebuie realizate in termen de maximum 19 zile lucratoare de la data producerii efectelor actului aditional, respectiv 29 ianuarie 2014.

Chiar daca articolul 17, alin. 3 lit. k si alin. 5 precizeaza ca orice modificare a salariului de baza “impune incheierea unui act aditional la contract (…), cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege”, operarea unei modificari in ReviSal trebuie realizata printr-un document justificativ.

Intocmirea unei decizii colective de majorare a salariului in cazul unui numar mai mare de salariati ridica probleme de confidentialitate.

Mai mult, in practica, un astfel de act aditional devine necesar pentru ca angajatul trebuie sa ia la cunostinta de modificarile care au survenit asupra elementelor contractuale, precum si pentru a face dovada existentei acestora (ex. adeverinta de venit).

Vezi si cu cat creste costul de angajator dupa modificarea salariului minim.

Te-ar mai putea interesa si:

Salarizare acord indirect: calcul salariu in functie de tarif

Smartree isi deschide un birou la Cluj

Cand pot fi efectuate ore suplimentare?

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.