• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Salariul mediu brut in 2016

11 Ian. 2016

Salariul mediu brut in 2016Salariul mediu brut pentru acest an a fost stabilit la 2.681 lei, conform Legii nr. 340/2015 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2016. Astfel, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat creste cu 266 lei fata de anul precedent.

Salariul mediu brut majoreaza ajutorul de deces

Salariul mediu brut are impact asupra valorii ajutorului de deces, care se majoreaza astfel:

  • la 2.681 lei in cazul asiguratului sau pensionarului;
  • la 1.341 lei in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Ajutorul de deces, acordat in baza Legii 263/2010, se poate obtine la de la platitorii acestui drept de asigurari sociale, respectiv de la casa teritoriala de pensii, daca sustinatorul decedat era pensionar sau de la angajatorul asiguratului decedat.

Persoanele care pot beneficia de ajutor pot fi:

  • sotul supravietuitor;
  • copilul;
  • parintele;
  • tutorele;
  • curatorul;
  • oricare alta persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile de inmormantare.

Ajutorul de deces se plateste unei singure persoane, dupa ce aceasta face dovada suportarii cheltuielilor de deces, in termen de 24 de ore de la solicitare.

Ajutorul de deces poate fi acordat din fondul de cheltuieli sociale de 2%, insa in acest caz nu se trece prin payroll, fiind exceptat de la plata impozitului si taxelor. Angajatorul nu este obligat sa acorde acest ajutor din fondul de 2%, este la latitudinea sa de unde ia suma. In acest caz, nu se face nicio mentiune pe certificatul de deces.

Totodata, acest ajutor poate fi acordat din fondul de CAS, caz in care se deduce din contributia CAS si apare pe declaratia D112.

Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

In cazul decesului unei persoane aflate in concediu de crestere copil, ajutorul de deces se plateste de catre angajator daca, inainte de intrarea in concediu, persoana era asigurata obligatoriu potrivit art. 6, alin. (1) punctele I, II sau V din legea 263/2010 actualizata si raportul de munca a fost suspendat.

Daca persoana decedata era somer, respectiv un membru de familie al acestuia, cererea de ajutor de deces se depune la institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj.

Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in termenul general de prescriptie (trei ani), calculat de la data decesului.

Majorarea punctului de pensie si calculul CASS

Valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei in 2016. Totodata, incepand cu acest an, valoarea unui punct de pensie are relevanta in ceea ce priveste calculul contributiei de sanatate (CASS).

Astfel, baza lunara de calcul al CASS o reprezinta numai partea de venit care depaseste valoarea unui punct de pensie stabilit pentru respectivul an fiscal, eliminandu-se plafonul de 740 lei.

Te-ar mai putea interesa si:

Oficial: Salariul minim brut creste la 1250 lei de la 1 mai 2016 Calculator salarii Migratia creierelor in Romania: Top 5 motive pentru a pleca dintr-o companie
Oficial: Salariul minim brut creste la 1250 lei de la 1 mai 2016 Calculator salarii Migratia creierelor in Romania: Top 5 motive pentru a pleca dintr-o companie

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.