• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Tot ce trebuie sa stii ca angajator despre salariul minim pe economie

16 Ian. 2023

Salariul minim pe economie reprezinta un etalon pentru multi angajatori in ceea ce priveste salarizarea, motiv pentru care acestia trebuie sa fie la zi cu toate modificarile. Ultima schimbare in ceea ce priveste valoarea salariului de baza minim brut pe tara, garantat in plata, a avut loc la 1 ianuarie 2023, cand acesta a fost majorat cu 17,6%, de la de la 2.550 lei la 3.000 lei lunar.

 

Cum se stabileste salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata

Potrivit Codului Muncii din Romania, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

Pentru anul 2023, stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a facut prin negociere si acordul comun al Guvernului, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor, in cadrul sedintei Consiliului National Tripartit.

De asemenea, tot prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca.

 

Ce obligatii are angajatorul privind salariul minim pe economie

Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara. Acesta este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata trebuie adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.

 

Salariul de baza minim brut pe tara, aplicat pentru o perioada de maxim 2 ani pentru un angajat

Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara, garantat in plata, poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Aceasta prevedere se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022.

 

De la 1 ianuarie, salariului de baza minim brut pe tara este de 3.000 lei

De la inceputul acestui an, a intrat in vigoare salariul minim pe economie majorat. Astfel, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, va fi de 3.000 RON pe luna (aproximativ 600 EUR), pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 18,145 lei/ora (aproximativ 3,629 EUR / ora).

Aceasta modificare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta o crestere de 17,6 %, echivalentul a 450 de lei.

Automat, odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, a crescut si salariul minim net, astfel ca o persoana platita cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va primi “in mana” suma de 1.898, adica cu 374 lei mai mult decat in 2022.

De majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata vor beneficia 2.181.134 de salariati.

 

A crescut si salariul minim in domeniul constructiilor

Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 24,194 lei/ora.

 

Orice modificare a salariului trebuie transmisa in Revisal

Toti angajatorii care au modificat salariul minim au fost obligati sa faca acest lucru printr-un act aditional la contractul individual de munca.

Urmatorul pas este ca toti angajatorii care au adus modificari contractelor individuale de munca, ca urmare a majorarii salariului minim brut pe tara garantat in plata, sa transmita in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare, interval calculat incepand cu data de 1 ianuarie 2023, toate modificarile operate in CIM.

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.