• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Repaus saptamanal, clarificare noua in Codul muncii

14 Mai 2015

Repaus saptamanal - Codul muncii 2015Legea 97/2015 care modifica articolul 137, alineatul 1 din legea 53/2003 – Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare din 11 mai a.c. Acest amendament la Codul muncii presupune o clarificare cu privire la repausul saptamanal.

In legea de modificare se precizeaza ca „repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica”, spre deosebire de varianta initiala: „repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica”.

Initiatorii acestei legi afirma ca aceasta forma este mai concisa si nu lasa loc de interpretari.

Cum calculezi zilele de repaus saptamanal

Cele 48 de ore consecutive de repaus saptamanal se calculeaza de a doua zi dupa ziua de munca: „pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana,” se specifica in articolul 112, alineatul 1 din Codul muncii.

Programul de munca este specificat in regulamentul intern al companiei, iar repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este „de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus”, potrivit Codului muncii - articolul 113, alineatul 1.

Si in cazul muncii in ture, repartizarea timpului de munca trebuie sa respecte durata normala a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana, asa cum se specifica in articolul 113, alineatul 2.

Codul muncii a mai fost modificat o data in acest an, in ianuarie, iar amendamentul a vizat aspecte referitoare la concediile salariatilor. Citeste informatii despre modificarea Codului muncii din ianuarie 2015.

Te-ar mai putea interesa si:

In ce conditii se acorda spor de wekeend

Cand pot fi efectuate ore suplimentare?

Diurna 2015: Valoarea indemnizatiei zilnice s-a majorat

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.