• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Proiect de lege: Firmele ar putea primi bani pentru fiecare stagiar angajat

9 Oct. 2013

Companiile care angajeaza cu contract de munca stagiari ar putea primi pentru fiecare dintre acestia o suma egala cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR), potrivit unui proiect de lege adoptat deja de Senat.

Proiectul prevede alocarea, pentru fiecare stagiar cu studii superioare, 50% din valoarea ISR, in limita fondurilor destinate acestui scop din bugetul asigurarilor de somaj. In prezent valoarea ISR este de 500 lei, lunar. Astfel, angajatorii ar urma sa primeasca 250 lei/luna pentru fiecare stagiar, cat timp acestia raman in companie.

Ce inseamna stagiar, potrivit Codului muncii

Un stagiar este acel angajat cu contract individual de munca care debuteaza in profesie, cu exceptia celor care dovedesc ca au desfasurat activitate profesionala in acelasi domeniu, anterior absolvirii.

Proiectul de lege reglementeaza, in cazul absolventilor de studii superioare, o perioada de sase luni de debut in profesie, conform articolului 31, alineatul 5 din Codul muncii. Exceptie fac profesiile pentru care exista deja reglementari speciale, a caror angajatori nu beneficiaza de o astfel de facilitate (medici, notari, avocati).

Suma lunara din bugetul de asigurari se acorda doar pe perioada derularii contractului de stagiu si proportional cu timpul efectiv lucrat de stagiar. Contractul de stagiu se constituie ca act aditional Ia contractul individual de munca, in care se includ si prevederile din cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil, potrivit aceluiasi proiect.

Daca se initiaza incetarea contractului individual de munca anterior datei prevazute in contractul de stagiu, angajatorul va fi obligat:

  • sa restituie sumele incasate de la buget
  • sa plateasca dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in vigoare Ia data incetarii raportului de munca.

Stagiul se suspenda in cazul in care angajatul isi ia un concediu medical de peste 30 de zile. Totodata, in proiect se precizeaza ca stagiarul care a beneficiat de formare profesionala finantata de angajator, in conditiile din Codul Muncii, nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional Ia contractul individual de munca.

In cazul finalizarii proiectului legislativ cu vot pozitiv, legea ar putea intra in vigoare in prima parte a anului viitor.

Te-ar mai putea interesa si:

Legea zilierilor, actualizata in iunie

Calcul salariu brut in cazul muncii in ture 12 cu 24

Creeaza-ti propriul departament virtual de HR

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.