• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Procedura legala in cazul modificarii formei de salarizare

28 Oct. 2014

Modificare forma de salarizareFiecare organizatie, in functie de profilul activitatilor, numarul de salariati si volumul veniturilor realizate, adopta sisteme proprii de salarizare ce au ca scop final plata muncii prestate si motivarea muncii.

Formele cel mai des folosite sunt:

  • Salarizare in regie sau dupa timpul de lucru;
  • Salarizare in acord;
  • Salarizare prin cote procentuale.

Pe langa acestea, pot exista si alte forme de calcul salarial.

Daca un angajator doreste sa realizeze o modificare a formei de salarizare, spre exemplu de la salarizarea in regie la salarizare in acord direct, sunt necesare cateva schimbari atat la nivel de unitate, cat si la nivel de contract individual de munca.

In cazul acordului direct, salariul cuvenit este direct proportional cu cantitatea de produse sau lucrari realizate. Salariul este stabilit prin inmultirea tarifului pe unitatea de produs sau lucrare cu cantitatile realizate (bucati, kilograme, tone, metri etc.).

Acordul direct se utilizeaza cand cantitatea de produse realizate depinde de modul in care persoana sau echipa isi indeplineste sarcinile de munca si unde organizatia este interesata in depasirea acestora.

Aceasta forma de salarizare are avantajul ca nu necesita supravegherea continua asupra utilizarii timpului de lucru de catre angajati, cum este cazul lucrarilor ce se efectueaza pe santiere sau in cazul organizatiilor dispersate.

In contextul in care formele de organizare a muncii si de calcul salarial sunt reglementate la nivel de organizatie, acestea trebuie sa respecte prevederile legale privind salariul si timpul de munca. Daca la nivel de unitate nu exista un contract colectiv de munca, forma de payroll poate fi specificata in regulamentul intern (chiar daca forma de calcul salarial nu este o dispozitie obligatorie in cuprinsul regulamentul intern).

Totodata, in actele aditionale ale contractelor individuale de munca, se vor specifica:

  • Salariul de baza pentru o productie normala;
  • Adaosul la salariu pentru munca prestata in acord, in functie de rezultatele muncii (tariful per produs inmultit cu numarul de produse conforme peste cantitatea standard).

In ReviSal se vor inregistra actele aditionale ale contractelor de munca, respectiv modificarea salariului de baza, nu si adaosul.

Salariul de baza, ca element fix al salariului, nu poate fi stabilit sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara care in prezent este de 900 lei.

Te-ar mai putea interesa si:

Salarizare acord indirect: calcul salariu in functie de tarif

Implementare soft de salarizare: ce trebuie sa stii despre business-ul tau?

Salarizare prin cote procentuale. Reguli si exemple

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.