• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Procedura 2014 de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale

9 Ian. 2014

Joburi conditii specialeAngajatorii pot solicita Inspectiei Muncii reinnoirea anuala a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale. Pentru 2014 a fost publicata o noua procedura prin Hotararea de Guvern nr. 1077/2013 care modificarea HG nr. 246/2007 - metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale.

Avizele valabile pana la finalul anului 2013 pot fi reinnoite printr-o solicitare depusa pe parcursul lunii ianuarie 2014, conform H.G. 1077/2013, publicata in Monitorul Oficial in 23 decembrie 2013 si intrata deja in vigoare.

Posibilitate de reinnoire a avizelor se aplica, potrivit documentului citat anterior, doar angajatorilor care:

  • detin avizul de reinnoire la data de 31 decembrie 2013;
  • nu au luat masuri pentru a normaliza conditiile de munca pentru locurile de munca incadrate in conditii speciale.

Solicitarea pe care angajatorul trebuie sa o depuna catre Inspectia Muncii pentru a obtine avizul trebuie semnata de:

  • reprezentantul legal al angajatorului / alta persoana imputernicita;
  • reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specific in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor;
  • reprezentantii sindicatelor, dupa caz.

Actul trebuie depus pana la 30 ianuarie 2014 (in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a noilor prevederi, 1 ianuarie 2014), insotit de copia documentelor de control care fac referire la stadiul de realizare a masurilor propuse si asumate pentru 2013.

Obligatiile angajatorului la reinnoirea avizelor de munca pentru joburi in conditii speciale

Dupa depunerea solicitarii de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, angajatorul are obligatia sa depuna la Inspectia Muncii, in termen de 60 de zile de la data solicitarii de reinnoire a avizului, urmatoarele, conform H.G. 1077/2013:

  • buletinele de determinari de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate care sa ateste depasirea valorilor-limita de expunere profesionala sau buletine de expertizare eliberate de catre directiile de sanatate publica si a municipiului Bucuresti, in care sa se ateste prezenta unor agenti chimici foarte periculosi sau agenti biologici care nu au prevazuta limita admisibila, dar care au avut efecte nocive asupra starii de sanatate a lucratorilor expusi;
  • planul de prevenire si protectie corespunzator locurilor de munca incadrate in conditii deosebite, revizuit, care sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si al protectiei sanatatii lucratorilor, cu masuri si actiuni, esalonate si distribuite trimestrial, pe perioada 1 ianuarie-1 decembrie 2014, astfel incat, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, locurile de munca sa se incadreze in conditii normale;
  • raportul medicului de medicina muncii privind starea de sanatate a lucratorilor care isi desfasoara activitatea la locurile de munca incadrate in conditii speciale, din care sa reiasa efectele noxelor identificate la aceste locuri de munca asupra starii de sanatate a lucratorilor, insotit de recomandari privind promovarea sanatatii in concordanta cu particularitatile expunerii la factori de risc;
  • dovada depunerii la casele teritoriale de pensii a documentului prin care s-a obtinut reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale si a listei cuprinzand categoriile profesionale care lucrau in aceste locuri de munca pana la data de 31 decembrie 2013.

Reinnoirea avizului se poate acorda in termen de 15 zile lucratoare de la depunerea intregii documentatii la Inspectia Muncii. Avizul are o valabilitate de 12 luni, pana la data de 31 decembrie 2014.

Angajatorii au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale pentru conditii deosebite datorata si in perioada cuprinsa intre 31 decembrie 2013 si momentul reinnoirii avizului de incadrare sau, dupa caz, diferenta intre aceasta contributie si cea pentru conditii normale de munca.

In articolul I al HG nr. 1077/2013, punctul 5, se specifica: β€œIn perioadele 15-30 iulie si 1-15 decembrie 2014, angajatorii vor depune la inspectoratul teritorial de munca o raportare privind modul in care au realizat masurile prevazute in vederea normalizarii conditiilor de munca.”

Pentru nerealizarea masurilor din planul de prevenire angajatorii risca amenzi intre 3000 si 6000 de lei pentru un numar de pana la 49 de salariati si intre 6000 si 10000 lei pentru angajatori cu cel putin 50 de salariati. Totodata, angajatorul amendat risca pierderea avizului daca nu ia masurile dispuse in urma controlului in termen de 45 de zile.

Citeste mai multe despre administrarea de personal.

Te-ar mai putea interesa si:

Salarizare externalizata? 9 lucruri pe care sa le urmaresti

Dispozitii noi cu privire la contractul de ucenicie

Calcul salariu brut in cazul muncii in ture 12 cu 24

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.