• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Provocari noi in piata fortei de munca. Cum ne adaptam?

Efectele negative ale situatiei de pandemie SARS-CoV-2 in care ne aflam la momentul actual se resimt acut si pe piata fortei de munca. Impactul asupra angajatorilor, implicit asupra angajatilor, este cu atat mai mare cu cat companiile nu au fost pregatite pentru o astfel de criza, neexistand semne sau aspecte din timp care sa ne previna.

provocari piata muncii

 

Pentru o perioada de timp, care poate dura pana la 1-2 ani, piata fortei de munca din Romania va resimti efectele negative ale pandemiei. Companiile mici si medii, de tip antreprenoriat, sunt cele mai vulnerabile la socurile economice si multe dintre ele probabil se vor afla in situatia de a se inchide. Companiile mari vor fi obligate sa treaca la optimizarea costurilor si la reevaluarea proiectelor aflate in desfasurare dar puse pe hold la inceputul lunii martie, cel putin in urmatoarea perioada. Lucrurile acestea vor duce si la disponibilizarea unui anumit numar de angajati.

 

Rate de somaj in crestere

Toate analizele intocmite de companiile de consultanta de prestigiu indica intrarea intr-o recesiune economica de proportii. Comisia Europeana previzioneaza pentru Romania rate de somaj intre 6%-7%, dar s-ar putea sa inregistram un nivel mult mai mare daca pe plan international recesiunea economica va fi profunda, dat fiind faptul ca Romania are o economie majoritara de consum si in care marii angajatori sunt multinationalele si companiile straine. Daca acestea isi restrang activitatea de aici pe fondul recesiunii internatioanale, nivelul de somaj va fi mult mai ridicat.

 

Care sunt sectoarele de activitate cele mai afectate de criza

Ceea ce stim in momentul de fata este ca anumite sectoare de activitate vor functiona la capacitate redusa fata de cea anterioara crizei medicale, precum industria turismului sau HoReCa. Un alt tip de industrie profund afectata prin prisma scaderii cererii la nivel global este cea a produselor petroliere. Sunt industrii in care lucreaza un numar mare de oameni atat la nivelul Romaniei, cat si international, si care pot genera un numar ridicat de someri.

 

Ce alte schimbari au loc pe piata fortei de munca 

Schimbari pe piata muncii se resimt pe toate planurile: pe alocuri va scadea deficitul foarte mare inregistrat in ultimii ani pentru joburi de tip blue collar precum forta de munca in constructii, lucratori comerciali in magazinele de retail sau manipulanti marfa in depozite, soferi etc. Totusi, aceasta situatie trebuie privita cu precautie si este valabila doar temporar. Numarul foarte mare al romanilor intorsi in tara din zonele puternic afectate de pandemie precum Italia sau Spania care pot lucra in industriile mentionate anterior, va scadea semnificativ o data ce situatia la nivel international se va stabiliza. 

De asemenea, deja apar schimbari si in privinta locurilor de munca preferate de angajati, cele in regim remote vor fi printre cele mai cautate, cel putin pana la momentul in care acest nou virus va fi controlat din punct de vedere medical. De asemenea, s-ar putea sa vedem si o reducere considerabila a pachetului de beneficii pe care companiile le ofereau angajatilor inaintea crizei in „goana” dupa angajati, si chiar si o reducere a nivelelor salariale indiferent de pozitiile ocupate.

Schimbarile impuse de noua realitate au impact si in domeniul resurselor umane, fortand multe companii sa isi ajusteze din mers procesele interne. De exemplu, documentele legate de gestionarea personalului sunt realizate cu ajutorul comunicarii online, pentru a limita cat de mult posibil interactiunea cu angajatii clientilor iar procesele de recrutare s-au adaptat si ele noului context si sunt realizate tot prin intermediul aplicatiilor online, evitandu-se astfel intalnirile face-to-face. Este o abordare din ce in ce mai utilizata in ultimii ani, unanim acceptata atat de recrutori cat si de candidati, dar care insa vine cu o serie de limitari in ceea ce priveste opinia informala pe care ti-o poti forma in privinta unui candidat precum atitudinea, deschiderea, dar si compatibilitatea acestuia cu cultura organizatională a companiei.

Si raporturile de munca dintre angajati si angajatori s-au modificat semnificativ. Daca la inceputul crizei, modalitatea de lucru in sistem remote parea doar o solutie temporara, in momentul de fata este o realitate palpabila, companiile fiind nevoite in mod fortat sa accelereze modificarea proceselor interne si sa se adapteze foarte repede la noul mod de lucru ca sa-si poata continua activitatea. Desigur vorbim despre acele companii unde este posibil acest mod de lucru, tinand cont de domeniul de activitate. Probabil ca aceasta experienta va conduce la flexibilizarea foarte mare a modului de lucru de acum inainte: la birou sau remote, atata timp cat rezultatele sunt cele asteptate, iar angajatorii care nu aveau pana in momentul de fata si o politica de "work from home" vor fi nevoie sa o ia in calcul, chiar si pentru cateva zile pe luna.  

Provocari vor fi pe toate planurile, de la regandirea modelului de business, planurile de adaptare pe termen scurt, dar si investitiile pe termen lung, iar amploarea impactului va depinde de evolutia pandemiei, de capacitatea noastra de a relansa activitatea economica in conditii de siguranta si de a ne reveni ulterior in directa legatură cu impactul macroeconomic international si volatilitatea contextului general.

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.
Schedule a free demo