• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Parintii pot realiza venituri in concediul pentru crestere copil

26 Sept. 2014

Concediul pentru crestere copilParintii aflati in concediul pentru crestere copil pot realiza venituri impozabile fara suspendarea indemnizatiei, in limita unui plafon anual, conform legii 126/2014. Actul normativ care modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului 111/2010 privind indemnizatia lunara si concediul pentru crestere copil a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 700/2014 si se aplica de maine, 27 septembrie 2014.

Plafonul pentru venituri supuse impozitului in cazul persoanelor aflate in concediul pentru crestere copil este de 6 ISR (3000 lei in prezent), venituri realizate intr-un an calendaristic, potrivit legii 126/2014.

Nota legislativa (comparatie articol modificat in OUG nr. 111/2010 – varianta initiala si cea din prezent)

Art. 16 alin 3 – OUG 111/2010 inainte de modificare

Art. 16 alin 3 - OUG 111/2010 dupa modificare

(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu. Prevederile se aplica si in cazul consilierilor locali.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu; b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora; c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.

In cazul in care se realizeaza venituri peste plafonul impus, sumele incasate necuvenit se recupereaza dupa urmatoarea formula:

Suma de recuperat = Cunatumul lunar al indemnizatiei incasate – Stimulentul de insertie lunar la care persoana respectiva are dreptul

In cazul parintilor care primesc indemnizatii in calitate de consilier local/judetean, indiferent de nivelul acestora si de primirea altor sume in baza legii, plata indemnizatiei pentru crestere copil nu se suspenda.

Anterior, prevederile OUG 111/2010 stipulau ca indemnizatia parintelui aflat in concediul pentru crestere copil se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care acesta realizeaza venituri supuse impozitului.

Te-ar mai putea interesa si:

Model decizie incetare suspendare contract de munca

Munca in zi de sarbatoare legala

Model cerere revenire din concediu crestere copil

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.