• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

OUG 158/2005 modificata: Bolile cardiovasculare nu diminueaza medicalul

11 Noi. 2014

Modificare OUG 158/2005Articolele 34 si 40 ale OUG 158/2005 cu privire la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate au fost modificate prin OUG nr. 68/2014.

Astfel, concediul pentru boli cardiovasculare nu diminueaza zilele de concediul medical acordate pentru alte afectiuni:

Durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

Masura a intrat in vigoare cu data de 4 noiembrie 2014.

Legislatia actuala prevede ca persoanele asigurate au dreptul la urmatoarele tipuri de concedii medicale:

  • concediu medical si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
  • concediu medical si indemnizatie pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
  • concediu medical si indemnizatie pentru maternitate;
  • concediu medical si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav;
  • concediu medical si indemnizatie de risc maternal.

Durata acestor concedii este conditionata de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru suportul indemnizatiilor numite anterior, denumita contributie pentru concedii si indemnizatii.

Articolul 40, alineatul (1) se modifica si are urmatorul cuprins: (1) Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1, alin. (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.

Intrucat acest articol mentiona initial doar beneficiarii indemnizatiilor, in practica au existat discutii cu casele de sanatate cu privire la faptul ca acesti beneficiari pot fi doar persoane fizice asigurate, nu si angajatori.

Citeste si Smart Update-ul cu privire la modificarea OUG 158/2005

Te-ar mai putea interesa si:

Cum afecteaza concediul medical contractul individual de munca

MyStaff Time: Soft de pontaj pentru gestionarea eficienta a personalului

Model nou adeverinta de asigurat. Documente necesare pentru obtinere

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.