• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Ore suplimentare: cum se calculeaza salariul brut

5 Noi. 2013

Ore suplimentareOrele suplimentare sunt acele ore prestate de un salariat in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, doar in cazul angajatilor salarizati in regie.

Limita de ore suplimentare este de maximum 8 pe saptamana, conform Codului Muncii. Exceptia o constituie cazurile de forta majora. Limitarea orelor suplimentare se cuantifica la nivelul unei perioade de referinta de 4 luni calendaristice. In aceasta perioada media de ore lucrate trebuie sa fie de maximum 48 de ore lucrate/saptamana.

Compensatie ore suplimentare

Depasirea normei orare se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 de zile. In situatia in care compensarea nu este posibila in acest termen, orele suplimentare se platesc in luna urmatoare cu un spor de minimum 75% din salariul de baza.

Sporul pentru ore suplimentare se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza, conform articolului 123, alin. 2 din legea 53/2003 – Codul muncii.

Totodata, in perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare care urmeaza sa fie prestate in urmatoarele 12 luni, potrivit articolului 122, alin. 3 din Codul muncii.

Foloseste calculatorul de salarii Smartree.

Exemplu calcul salariu brut pentru ore suplimentare

Pentru ilustrarea felului in care se calculeaza salariul in cazul in care exista si ore suplimentare, vom prezenta un exemplu concret:

  • Salariul de baza lunar brut = 1008 lei
  • Numar total de ore lucrate = 174 ore
  • Norma de lucru din luna = 168 ore
  • Spor ore suplimentare = 85%

Salariul brut realizat este format din norma de lucru x tariful pentru ora normata, la care se adauga numarul de ore suplimentare x tarif ora suplimentara.

  • Numarul de ore suplimentare se calculeaza ca diferenta intre numarul de ore lucrate (174) si norma lunara (168) = 6
  • Tariful pe ora normata se afla ca raport intre salariul de baza lunar brut (1008) si norma lunara (168) = 6 lei
  • Tariful pentru ora suplimentara este tariful pe ora normata (6), la care se adauga sporul de ore suplimentate [tarif ora normata (6) x 85%] = 11,1 lei

Astfel, Salariul brut realizat in cazul exemplului propus este (168 x 6) + (6 x 11,1) = 1 074,6 lei

Te-ar mai putea interesa si:

Cand pot fi efectuate ore suplimentare?

Cine plateste concediul medical? Exceptii si situatii speciale

Cum se calculeaza indemnizatia de somaj tehnic?

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.
Programeaza un demo gratuit!