• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Avizele de medicina muncii pe perioada starii de urgenta

3 Apr. 2020

avize medicina munciiIn ciuda contextului in care ne regasim la momentul actual, cel al pandemiei SARS-CoV-2, in care multi  angajatori sunt nevoiti  sa-si restranga activitatea total sau partial, exista si companii a caror activitate continua si care au nevoie de personal suplimentar in aceasta perioada, cum sunt domeniile retail, farmaceutic sau cel al serviciilor de curierat. 


In cazul lor, fluxurile operationale decurg in mod firesc, inclusiv in cadrul departamentului de Resurse Umane. Chiar daca adaptarea la modul de lucru “work from home” poate schimba dinamica si modul de comunicare, legislatia muncii trebuie respectata in continuare din toate punctele de vedere. Si aici putem mentiona si obligativitatea emiterii avizului de medicina muncii pe baza caruia o persoana poate fi angajata pentru un anumit loc de munca.

Prin emiterea acestui certificat se constata ca persoana care urmeaza sa semneze contractul individual de munca este apta pentru desfasurarea activitatii, pentru prestarea muncii. Dar exista angajatori care, in actuala perioada, neglijeaza aceasta cerinta sau chiar viitorul angajat nu merge la centrul care poate asigura examinarea medicala. Aceasta situatie, in care candidatul semneaza contractul individual de munca, dar fara prezentarea avizului de medicina muncii care sa ateste ca este apt pentru munca, atrage insa nulitatea absoluta a contractului de munca. 

Acest lucru se sanctioneaza si contraventioanl. Potrivit articolului 260 lit m) din Codul Muncii incalcarea de catre angajator a obligatiilor prevazute la art. 27 (cea cu obligatia privind obtinerea avizului de medicina muncii pentru incadrarea in munca) si art 119, se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.500 lei si 3.000 lei. 

Daca pentru semnarea contractului de munca este necesar acest control medical (inclusiv pe durata starii de urgenta), pentru actualii angajati raman valabile pana la expirarea starii de urgenta rezultatele ultimelor examene medicale periodice si concluziile medicului de medicina muncii din Fisa de Aptitudini medicina muncii.

In acelasi timp, mari furnizorii de servicii medicale private care au in portofoliu si servicii de medicina muncii nu interzic angajatilor care nu lucreaza de acasa sa vina in centrele puse la dispozitie pentru efectuarea controalelor medicale periodice, pentru a evita aglomerarea ulterioara. 

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.