• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Ce obligatii au angajatorii atunci cand salariatii lor presteaza munca de noapte

8 Iul. 2022

Desi majoritatea angajatilor romani lucreaza pe timpul zilei, exista si o categorie de salariati care isi desfasoara activitatea pe timpul noptii. Acest lucru implica insa o serie de riscuri ce tin atat de sanatatea fizica, cat si mentala a angajatului, fapt pentru care munca de noapte este reglementata in Codul Muncii din Romania, angajatorii fiind astfel obligati sa tina cont de mai multe aspecte.

 

Ce inseamna de fapt munca de noapte

Munca prestata intre orele 22:00 – 6:00 este considerata, potrivit Codului Muncii din Romania, munca de noapte. De asemenea, salariat de noapte este considerat angajatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru sau in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre acest lucru inspectoratul teritorial de munca.

 

Obligatii ale angajatorilor care utilizeaza munca de noapte

Angajatorii care au salariati de noapte trebuie sa stie ca durata normala a timpului de lucru a acestora nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

In cazul in care salariatii de noapte desfasoara o activitate care necesita conditii speciale sau deosebite de munca, durata normala a timpului de lucru nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior. Daca se ajunge la o astfel de situatie, in care durata timpului de lucru va depasi 8 ore,  angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

 

Compensarea muncii de noapte

Salariatii de noapte beneficiaza, potrivit Codului Muncii, fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

 

Examenul medical pentru munca de noapte

Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic. Conditiile de efectuare a examenului medical si periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.

Potrivit Codului Muncii, salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

 

Cazuri in care munca de noapte este interzisa

Nu pot presta munca de noapte tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani.

De asemenea, nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza.

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.