• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Munca prin agent de munca temporara in 2015

28 Ian. 2015

Munca temporara 2015Legea 12/2015 de modificare a Codului muncii aduce in 2015 noutati si in domeniul muncii temporare.

Astfel, in ceea ce priveste modalitatea de salarizare a angajatilor temporari, legea 12/2015 prevede la articolul 3:

"(3) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.

(4) In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului."

Salariatul temporar va fi remunerat cel putin egal cu un salariat permanent care presteaza aceeasi munca.

Articolul 3 al legii 12/2015 completeaza articolul 92 din Codul muncii care sintetizeaza obligatiile utilizatorului cu privire la salariatii temporari: sa acorde acces la toate serviciile si facilitatile in aceleasi conditii ca si salariatii proprii si sa asigure dotarea cu echipamente individuale de protectie si de munca, daca aceasta din urma nu este sarcina agentului de munca temporara, prin contractul de punere la dispozitie.

Salariatul temporar este definit de Codul muncii ca persoana care are un contract de munca temporara incheiat cu un agent de munca temporara si care poate fi pus la dispozitia unui utilizator, persoana fizica sau juridica.

Munca temporara: Cine plateste angajatul temporar

Angajatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului in baza unui contract in forma scrisa.

Pe durata misiunii de munca temporara (perioada in care salariatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului pentru a executa sarcini precise cu caracter provizoriu), angajatul temporar este remunerate de agentul de munca temporara.

Agentul este cel care retine si vireaza contributiile si impozitele datorate catre stat de salariatul temporar. Contractul de munca temporara inceteaza la finalul misiunii pentru care a fost incheiat sau daca utilizatorul renunta la serviciile salariatului inainte de terminarea misiunii.

Totodata, durata unei misiuni nu poate fi mai mare de 24 de luni, dar poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni. Misiunea poate fi prelungita in conditiile prevazute in contractul de munca temporara sau asa cum se prevede intr-un act aditional la acest contract.

Te-ar mai putea interesa si:

Codul muncii 2015: concedii considerate vechime in munca

Avantajele contractului prin agent de munca temporara

Munca temporara si leasing de personal

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.