• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
Inchide [x] Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Buna,
Iti multumim pentru interesul tau cu privire la noutatile Smart Update.

Cu stima,
Echipa Smartree

Trimite
 

Modificari in Codul Fiscal privind cadourile oferite de angajatori

23 Dec. 2021

Cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor romani sunt considerate venituri neimpozabile si nu sunt subiect de contributii sociale obligatorii in limita a 300 RON, potrivit Ordonantei de urgenta nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in vigoare de la 18 decembrie 2021. De asemenea, potrivit aceluiasi act normativ, se interzice acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decat angajaților proprii pentru cheltuieli sociale.

Va prezentam in continuare principalele dispozitii ale acestui act normativ, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1202 din 18 decembrie 2021:

a) Cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, sunt considerate venituri neimpozabile si nu sunt subiect de contributii sociale obligatorii in limita a 300 RON.
- cadouri oferite angajaţilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
- cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
- cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

b) Prin modificarile aduse legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, se interzice acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decat angajaților proprii pentru cheltuieli sociale. Cei care nu respecta noile prevederi risca o amenda echivalenta cu contravaloarea a 14 salarii minime brute.

Astfel, sunt eliminate din categoria veniturilor din alte surse biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru reclama si publicitate, altele decat cele prevazute la art. 76 alin. (3) lit. h) si alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

De asemenea, incepand cu 1 februarie 2022, biletele de valoare se vor emite exclusiv pe suport electronic, fiind eliminat formatul tiparit.

c) Se aduc modificari privind veniturile din pensii, introducandu-se obligativitatea retinerii la sursa, a declararii si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru partea ce depaseste suma de 4.000 RON lunar.

d) Aplicarea prevederilor privind tratamentul fiscal favorabil aplicabil sumelor platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor se suspenda pana la data de 31 decembrie 2022.

e) Se reglementeaza explicit exceptarea de la contributiile sociale obligatorii a sumelor reprezentand dobanzi si actualizarea cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti si care sunt acordate in legatura cu salariile, soldele, pensiile sau alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv diferente ale acestora.

Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii! Descarca Smart Update pentru a avea acces la documentatia pusa la dispozitie de ANAF sub forma unui tabel comparativ cu modificarile aduse de OUG 130/2021.


 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.
Schedule a free demo