• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
Inchide [x] Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Fii la curent cu ultimele noutati din legislatia muncii

Buna,
Iti multumim pentru interesul tau cu privire la noutatile Smart Update.

Cu stima,
Echipa Smartree

Trimite
 

Modificari in Codul Muncii privind contractele individuale, cercetarea disciplinara si concilierea conflictelor

7 Oct. 2020

Din 3 octombrie au intrat in vigoare noi modificari ale Codului Muncii, aduse prin Legea nr. 213/2020, care vizeaza incheierea si modificarea contractelor individuale, cercetarea disciplinara si concilierea conflictelor individuale, precum si activitatea departamentelor de resurse umane ale angajatorilor.

1. Incheierea sau modificarea contractelor individuale 

La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual, salariatii vor putea fi insotiti de un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de un membru sindical. Asadar, la discutiile dintre angajator si salariat va putea asista fie un consultant extern (un avocat, un expert in legislatia muncii, un mediator specializat in legislatia muncii), fie un membru sindical.

2. Concilierea conflictelor individuale 

Problemele individuale cu salariatii vor putea fi rezolvate si prin conciliere, inainte sa se ajunga in instanta. Asadar, inainte ca o nemultumire a unui angajat sa fie prezentata unei instante, partile vor incerca sa o rezolve pe cale amiabila, prin conciliere.
Conciliator pentru conflictele individuale de munca va putea fi un consultant extern specializat in legislatia muncii (adica un avocat, un expert in legislatia muncii sau un mediator specializat in legislatia muncii).


Oricare dintre parti se poate adresa consultantului extern in vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de munca. Acesta va transmite celeilalte parti invitatia scrisa, prin mijloacele de comunicare prevazute in contractul individual de munca.

3. Cercetarea disciplinara 

Cat priveste cercetarea disciplinara, pentru efectuarea acesteia angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.

In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de catre persoana desemnata, de catre presedintele comisiei sau de catre consultantul extern, imputerniciti potrivit paragrafului anterior, precizându-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

4. Reguli noi pentru activitatea departamentelor de resurse umane si salarizare a companiilor:

Fiecare angajator isi va putea organiza astfel activitatea de resurse umane si salarizare:

(i) prin asumarea de catre angajator a atributiilor specifice;

(ii) prin desemnarea unuia sau mai multor salariati (carora sa li se treaca in fisa postului atributii de HR si salarizare); 

(iii) prin contractarea unor servicii externe specializate in HR si salarizare (servicii care vor fi coordonate de un expert in legislatia muncii).

Fii la curent cu toate noutatile legislative din domeniul muncii! Descarca Smart Update Octombrie nr. 1 2020 si transmite-l colegilor tai!


 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Programeaza un demo gratuit!