• office@smartree.com
 • 021 301 90 90
 

Migratia creierelor in Romania: Top 5 motive pentru a pleca dintr-o companie

26 Noi. 2015
Industriile retail si financiar-asigurari se confrunta cu cea mai mare fluctuatie a personalului

Top 5 motive de a pleca dintr-o companieTop cinci motive invocate de angajati pentru a pleca dintr-o companie: nivelul salarial, relatia cu seful direct, distanta fata de locul de munca, mediul organizational si lipsa perspectivelor de dezvoltare. In ceea ce priveste domeniile care se confrunta cu o fluctuatie foarte mare a personalului, o mare surpriza vine din sectorul financiar-asigurari, care se claseaza pe locul al doilea, dupa retail.

In Romania, salariul inca se afla pe primul loc in topul motivelor pentru care angajatii aleg sa plece dintr-o companie, astfel ca, indiferent de domeniu, cei mai multi specialisti care isi dau demisia considera ca remuneratia lor nu reflecta volumul de munca, experienta sau pozitia ocupata in cadrul companiei respective.

Locul doi pe lista motivelor pentru care angajatii renunta la joburile lor este ocupat de seful direct. Practic, relatia cu superiorul ajunge deseori la un nivel de nemultumire care ii impiedica pe foarte multi angajati sa lucreze in continuare. Supraaglomerarea cu task-uri zilnice, pretentii nerealiste, lipsa feedback-ului in timp util – toate tin de relatia angajatilor cu seful direct, care, potrivit statisticilor Smartree, nu este una ideala in Romania.

„Distanta pana la birou a inceput sa conteze foarte mult in Romania, pe masura ce noile generatii pun accent tot mai mult pe echilibrul dintre viata profesionala si viata personala. Astfel, atunci cand companiile isi muta sediile sau atunci cand angajatii se muta cu locuinta intr-o zona mai indepartata de 45 de minute de birou, foarte multi considera ca timpul pierdut pe drum nu merita”, declara Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Acest top al motivelor invocate pentru a pleca din companiile care activeaza pe piata din Romania este completat de mediul si politica organizationala (lipsa procedurilor sau dimpotriva, prea multe proceduri care intarzie finalizarea proiectelor) si lipsa perspectivelor de dezvoltare. Astfel, cei care vor sa faca performanta se simt adesea ingraditi de politicile organizationale ale firmei si de un orizont limitat de dezvoltare.

Domeniul financiar-asigurari, surpriza in top industrii in functie de fluctuatia personalului

In ceea ce priveste topul industriilor cu cea mai mare fluctuatie a personalului, o statistica Smartree realizata in perioada iulie-septembrie 2015 in cadrul a 150 de companii multinationale prezente in Romania releva o surpriza: in domeniul financiar-asigurari, fluctuatia personalului a ajuns sa fie mai mare decat in toate celelalte domenii analizate, in afara de retail, despre care se stie ca este fruntas la acest capitol.

Astfel, in perioada analizata de Smartree, un top industrii in functie de fluctuatia personalului arata astfel:

 • Retail (6,43%)
 • Financiar&Asigurari (4,47%)
 • Logistica&Transport (4,45%)
 • Servicii (4,27%)
 • Pharma (2,40%)
 • Productie (2,16%)
 • IT&C (1,91%)
 • FMCG (1,42%)
 • Agro (0,54%)
 • Energie (0,50%)

IT-ul, domeniul cu cele mai multe masuri de limitare a migratiei creierelor

Din informatiile oferite de Smartree, primele trei elemente care asigura o rata mare de retentie a angajatilor sunt pachetul de beneficii, mediul de lucru si incurajarea dezvoltarii profesionale, prin intermediul cursurilor de specialitate, training-urilor etc.

„Pe de alta parte, fluctuatia mare a angajatilor este sinonima cu mediile profesionale in care angajatul este doar o rotita in sistem care poate fi usor inlocuita, in conditiile unei slabe specializari, cu nivel salarial mic si in care nu se pune deloc accentul pe dezvoltarea personala a salariatului sau mediul de lucru este foarte stresant, fara a fi recompensat pe masura”, spune Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Potrivit informatiilor Smartree, cele mai multe masuri de limitare a fluctuatiei de personal in Romania se regasesc in IT. Angajatii din acest domeniu sunt cei mai norocosi la acest capitol, ei primind diverse beneficii extrasalariale, de la masina de serviciu si pana la abonamente la sala de sport, masa de pranz, telefoane si gadget-uri de ultima generatie sau bonusuri consistente, per proiect sau anuale.

Tehnici de HR menite sa limiteze migratia angajatilor

Tehnicile de HR menite sa limiteze migratia angajatilor pornesc de la o strategie foarte clara in momentul angajarii, care sa fie in acord cu o cultura organizationala orientata catre angajat. Deocamdata, acest model se regaseste cu precadere in Occident, desi timid se dezvolta si in Romania.

„Camere de relaxare si hobby, training-uri interne sustinute de angajatii care castiga recunoastere si puncte transformate in premii si bonusuri, posibilitatea de avansare in cariera in cadrul companiei, transparenta deciziilor si mediul democratic, toate acestea reprezinta elemente care reduc fluctuatia de personal. Totodata, un pachet salarial creat pe termen lung (planuri de pensie, asigurari de viata, zile de concediu extra in functie de vechimea in companie, beneficii pentru membrii familiei etc.) este o modalitate prin care companiile occidentale isi pastreaza angajatii”, explica Raluca Penes.

Un alt instrument de limitare a migratiei angajatilor este interviul de exit, care incepe sa capete amploare si in companiile din Romania. In acest sens, Smartree a dezvoltat functionalitatea ”Exit Interview” in cadrul platformei de software HR MyStaff, pentru a veni in intampinarea companiilor care doresc sa afle cat mai multe informatii despre sanatatea organizatiei si motivele de plecare din companie, in scopul de a contura strategia de retentie a salariatilor.

Te-ar mai putea interesa si:

ZF: Cand ajung angajatii romani la salarii similare cu cele ale germanilor? Infografic: Cifre secrete in recrutare Infografic: Top 10 abilitati necesare pe piata muncii in 2020
ZF: Cand ajung angajatii romani la salarii similare cu cele ale germanilor? Infografic: Cifre secrete in recrutare Infografic: Top 10 abilitati necesare pe piata muncii in 2020

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.