• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Indemnizatia de neconcurenta, din perspectiva angajatului si a angajatorului

30 Ian. 2017
English Agree Contract Consent Cross AgreementPrevederea unei clauze de neconcurenta la incheierea sau pe parcursul executarii unui contract individual de munca, in schimbul careia este stipulata in mod obligatoriu o remuneratie numita indemnizatia de neconcurenta, reprezinta o practica destul de frecventa in relatia angajator-salariat. Clauza de neconcurenta imbraca de cele mai multe ori forma unui acord intre parti, inclus in contractul individual de munca, fie de la momentul incheierii acestuia, fie ulterior, pe parcursul derularii sale. Necesitatea introducerii in cuprinsul contractului individual de munca a unei clauze de neconcurenta este justificata in principal de protejarea intereselor angajatorului, mai ales in situatia in care salariatul este in contact direct si constant cu clientii acestuia si are acces la informatii considerate strategice pentru companie. Cu toate ca la prima vedere acest subiect poate parea unul banal, intelegerea si respectarea reglementarilor de munca si fiscale care contureaza obligatiile angajatorului in legatura cu indemnizatia de neconcurenta, nu sunt intotdeauna usor de realizat, ceea ce poate avea implicatii financiare importante pentru acestia. Din acest motiv, si pentru a veni in sprijinul persoanelor care recurg in mod frecvent la introducerea clauzelor de neconcurenta in contractele de munca, ne propunem sa prezentam in continuare principalele aspecte ce trebuie avute in vedere de angajator in ceea ce priveste indemnizatia de neconcurenta, atat din perspectiva dreptului muncii, cat si a regimului fiscal.

Indemnizatia de neconcurenta din perspectiva legislatiei muncii

Acordarea unei indemnizatii de neconcurenta este, conform legii, o conditie de valabilitate a insasi clauzei de neconcurenta ce poate fi negociata intre parti, atat la incheierea cat si pe parcursul executarii unui contract individual de munca. Prin clauza de neconcurenta, salariatul este obligat ca dupa incetarea contractului, sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul platii indemnizatiei de neconcurenta de catre angajator, pe intreaga perioada de neconcurenta. Pentru a fi valabila, clauza de neconcurenta trebuie sa mai prevada si:
  • activitatile ce sunt interzise in mod concret salariatului la data incetarii contractului;
  • cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare;
  • perioada de neconcurenta;
  • tertii in favoarea carora este interzisa prestarea activitatilor;
  • aria geografica ce nu este cuprinsa in sfera de aplicare a clauzei de neconcurenta, adica unde salariatul este liber sa realizeze activitati concurente cu cele ale angajatorului.
Astfel, dupa cum rezulta din dispozitiile Codului muncii, este obligatorie precizarea in cuprinsul clauzei a cuantumului indemnizatiei de neconcurenta de care salariatul urmeaza sa beneficieze lunar, pe intreaga perioada de neconcurenta. In aceasta privinta, legea prevede pe de o parte ca indemnizatia de neconcurenta se negociaza intre parti, iar pe de alta parte stabileste si limitele acestei negocieri. Astfel, indemnizatia de neconcurenta este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului. De asemenea, Codul muncii introduce si regimul fiscal al indemnizatiei de neconcurenta, prevazand ca aceasta nu este de natura salariala,  constituie o cheltuiala efectuata de angajator, deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara. In aceasta ultima privinta, Codul fiscal aduce precizari si completari importante asupra obligatiilor fiscale ale angajatorului.

Regimul fiscal al indemnizatiei de neconcurenta - contributiile datorate de angajator

Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si veniturilor considerate de lege ca fiind asimilate salariilor, in enumerare regasindu-se si indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca. Astfel, aceasta implica, din perspectiva angajatorului, obligativitatea retinerii si achitarii de contributii sociale asupra indemnizatiei de neconcurenta, dupa cum urmeaza:
  • contributii de asigurari sociale, conform art. 137 alin. 1 lit. a) din Codul fiscal;
  • contributii de asigurari sociale de sanatate, conform art. 155 alin. 1 lit. a) din Codul fiscal;
  • contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform art. 193 alin. 1 lit. a) din Codul fiscal;
  • contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, conform art. 202 alin. 1 lit. a) din Codul fiscal.
Pentru indemnizatia de neconcurenta, angajatorul nu datoreaza contributia de asigurari pentru somaj, potrivit dispozitiilor art. 189 alin. 3 din Codul fiscal, ce exclud in mod expres veniturile realizate de persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor care nu se mai regasesc in raporturi juridice cu angajatorii, dar incaseaza venituri ca urmare a faptului ca au avut incheiate raporturi juridice şi respectivele venituri se acorda, potrivit legii, ulterior sau la data incetarii raporturilor juridice. De asemenea, nu este datorata nici contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor bugetare, potrivit art. 212 alin. 1 din Codul fiscal, ce precizeaza ca aceasta contributie este datorata pentru castigurile realizate de angajatii care au la baza un contract individual de munca. Ori, in cazul indemnizatiei de neconcurenta, beneficiarii acestora nu mai au calitatea de angajati, iar contractele individuale de munca sunt incetate. In concluzie, indemnizatia de neconcurenta ce se achita salariatului in temeiul unei clauze de neconcurenta are un regim juridic propriu, complex, cu particularitati ale caror nerespectare poate duce inclusiv la invalidarea clauzei in care este prevazuta.  

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.