• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

In ce conditii se poate modifica programul de lucru

31 Aug. 2015

Programul de lucru poate fi modificatProgramul de lucru este stabilit de fiecare angajator si este inclus in regulamentul intern si afisat la intrarea in unitate. In contractul individual de munca se include, ca element obligatoriu, durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana (articolul 17, alineatul 2, litera l) din Codul muncii), insa nu sunt specificate neaparat orele de program – intervarul orar de lucru in cazul contractelor cu norma intreaga.

Este prerogativa angajatorului sa stabileasca programul de lucru. Pot fi mai multe situatii in ceea ce priveste modificarea programului de lucru:

  • Daca modificarea de program este o modificare permanenta pentru toti angajatii, este necesara modificarea regulamentului intern unde se specifica noul interval orar. Totodata, acest program trebuie afisat la intrarea in companie. Singura conditie legala care trebuie indeplinita este ca toti angajatii sa lucreze 40 de ore pe saptamana, conform cu noul program. Angajatul care nu respecta noul program se poate face vinovat de abatere disciplinara.
  • Daca angajatorul doreste sa modifice programul de lucru pentru anumite perioade (campanii), toate detaliile legate de aceasta schimbare trebuie specificate in regulamentul intern. De asemenea, noul program trebuie afisat la intrare si regula de 40 de ore pe saptamana ca timp de munca per angajat trebuie respectata.
  • Daca noul program de lucru este valabil doar pentru anumiti angajati, atunci trebuie intocmite acte aditionale pentru respectivii salariati si acestea trebuie inregistrate in Revisal. De asemenea, aceasta modificare trebuie inclusa in regulamentul intern, unde se specifica ce si in ce fel se schimba conditiile pentru cei implicati.

Programul de lucru inegal

Daca programul de lucru normal se transforma in program in ture sau program de lucru inegal, este obligatorie intocmirea de acte aditionale la contractul individual de munca.

Articolul 113 din Codul muncii specifica la alineatul (2) ca, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. Articolul 115 prevede:

(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.

(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Pe de alta parte, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca, conform art. 116, alineatul (2).

Astfel, in conditiile in care angajatorul doreste sa modifice programul de lucru intr-unul inegal, aceasta schimbare necesita, pe langa actualizarea regulamentului intern, intocmirea unui act aditional la contractul de munca.

Intrucat contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor si, implicit, actul aditional nu poate fi unilateral, un angajator nu are mijloace legale de a constrange un salariat sa isi modifice programul de lucru din normal in ture.

Salariatul poate cere modificarea programului?

Codul muncii prevede, la articolul 118, posibilitatea de stabilire de programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului. Evident, acest program trebuie sa respecte 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, respectiv maximum de 48 de ore in caz de ore suplimentare.

Programul de lucru in contractul cu timp partial

In cazul contractului de munca part-time, specificul acestuia este definit tocmai de durata muncii si, implicit, repartizarea programului de lucru. Articolul 105 din Codul muncii prevede tocmai obligativitatea includerii in contractul individual de munca cu timp partial si a urmatoarelor elemente:

a) durata muncii si repartizarea programului de lucru; b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru; c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Astfel, modificarea programului de lucru in cazul contractului cu timp partial implica, pe langa schimbarea regulamentului intern, si intocmirea unui act aditional la contract si inregistrarea acestuia in Revisal.

Te-ar mai putea interesa si:

Vouchere vacanta Servicii administrare personal Tipuri de retineri salariale legale
Suma maxima vouchere de vacanta Servicii administrare personal Tipuri de retineri salariale legale

 

Citeste mai multe din categoria Administrare personal

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.