Programul de lucru este stabilit de fiecare angajator si este inclus in regulamentul intern si afisat la intrarea in unitate. In contractul individual de munca se include, ca element obligatoriu, durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana (articolul 17, alineatul 2, litera l) din Codul muncii), insa nu sunt specificate neaparat orele de program – intervarul orar de lucru in cazul contractelor cu norma intreaga.
Este prerogativa angajatorului sa stabileasca programul de lucru. Pot fi mai multe situatii in ceea ce priveste modificarea programului de lucru:
Daca programul de lucru normal se transforma in program in ture sau program de lucru inegal, este obligatorie intocmirea de acte aditionale la contractul individual de munca.
Articolul 113 din Codul muncii specifica la alineatul (2) ca, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. Articolul 115 prevede:
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Pe de alta parte, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca, conform art. 116, alineatul (2).
Astfel, in conditiile in care angajatorul doreste sa modifice programul de lucru intr-unul inegal, aceasta schimbare necesita, pe langa actualizarea regulamentului intern, intocmirea unui act aditional la contractul de munca.
Intrucat contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor si, implicit, actul aditional nu poate fi unilateral, un angajator nu are mijloace legale de a constrange un salariat sa isi modifice programul de lucru din normal in ture.
Codul muncii prevede, la articolul 118, posibilitatea de stabilire de programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului. Evident, acest program trebuie sa respecte 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, respectiv maximum de 48 de ore in caz de ore suplimentare.
In cazul contractului de munca part-time, specificul acestuia este definit tocmai de durata muncii si, implicit, repartizarea programului de lucru. Articolul 105 din Codul muncii prevede tocmai obligativitatea includerii in contractul individual de munca cu timp partial si a urmatoarelor elemente:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru; b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru; c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Astfel, modificarea programului de lucru in cazul contractului cu timp partial implica, pe langa schimbarea regulamentului intern, si intocmirea unui act aditional la contract si inregistrarea acestuia in Revisal.
Te-ar mai putea interesa si:
![]() |
![]() |
![]() |
Suma maxima vouchere de vacanta | Servicii administrare personal | Tipuri de retineri salariale legale |