• office@smartree.com
 • 021 301 90 90
 

Formularul 205: 28 februarie este data limita de transmitere

25 Feb. 2014

Termen depunere formularul 20528 februarie este data limita de transmitere la Fisc a formularului 205, declaratie ce a inlocuit fisele fiscale incepand cu 1 ianuarie 2013. Formularul 205 este utilizat pentru raportarea retinerilor de impozit pentru fiecare beneficiar de venit.

Formularul 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” cod 14.13.01.13/I se depune la organele fiscale pana in ultima zi lucratoare a lunii februarie.

Cine depune formularul 205

Aceasta declaratie trebuie completata si depusa la Fisc de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, conform instructiunilor de completare a formularului 205.

Cei care au obligatia sa depuna formularul 205 sunt platitorii de venituri/castiguri din:

 • salarii;
 • drepturi de proprietate intelectuala;
 • activitati desfasurate in baza contractelor/conveniilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent;
 • activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
 • activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;
 • operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare;
 • valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii;
 • transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
 • dividende;
 • dobanzi;
 • transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise si a partilor sociale;
 • lichidarea persoanei juridice;
 • premii si jocuri de noroc;
 • pensii;
 • activitati agricole si arendare;
 • alte surse.

Mai mult, formularul 205 trebuie depus si de catre intermediari, societatile de administrare a investitiilor, in cazul rascumpararii de titluri de participare la  fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, dupa caz, pentru castiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Vezi cine depunde formularul 205 in cazul salariatilor detasati.

Cum se completeaza formularul 205

Daca la nivelul aceluiasi platitor au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri din cadrul categoriilor de venituri in cursul anului, se va completa un singur formular, potrivit instructiunilor de completare.

Pentru fiecare tip de venit platit prevazut la seciunea III "Date privind natura veniturilor" se va genera cate un tabel in formularul 205. In fiecare tabel se inscriu datele corespunzatoare fiecarui beneficiar de venit, aferente anului 2013.

In cazul veniturilor din salarii, se genereaza tabelul prevazut la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii":

 • la capitolul A, salarii din activitati desfasurate in Romania;
 • la capitolul B, salarii din activitati desfasurate in strainatate.

Pentru celelalte venituri se va genera cate un tabel prevazut la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" si se vor inscrie datele corespunzatoare tipului de venit platit.

Rectificarea datelor eronate se poate realiza prin depunerea unei declaratii rectificative (cu casuta prevazuta in acest scop bifata), dupa depunerea initiala a formularului 205.

Declaratia rectificativa, intocmita pe tipuri de venituri, va cuprinde doar pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.

Daca initial s-a completat o pozitie care trebuie eliminata in declaratia rectificativa, pasii corecti sunt urmatorii:

 • in tabelul de la sectiunea IV “Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 4-7, se va inscrie cifra “0”;
 • in tabelul de la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 4-8 se va inscrie cifra "0".

Depunerea se face in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, insotit de exemplarul in format hartie, semnat si stampilat. Formatul hartie cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, incluse in sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" si in sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" din formular.

Formularul 205 se depune la organul fiscal, in format hartie, semnat si stampilat, impreuna cu formatul electronic al declaratiei, fisierul XML atasat sau prin mijloace electronice, prin utilizarea serviciului de depunere de declaratii online pe e-guvernare.ro.

Te-ar mai putea interesa si:

Tichete de masa sub forma de card

Dispozitii noi cu privire la contractul de ucenicie

Dosarul de personal

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.