• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Formarea profesionala pe durata starii de urgenta

9 Apr. 2020

Asa cum angajatorii incearca sa se alinieze conceptului de telemunca, in functie de specificul activitatii si implicit, de posibilitatea asigurarii continuitatii tuturor fluxurilor operationale, prin acest mod de lucru, si programele de formare profesionala a adultilor se pot adapta acestui de trend si pot fi derulate online.

Astfel, potrivit OUG 32/ 2020,  pe perioada starii de urgenta, pregatirea teoretica  a programelor de formare profesionala a adultilor se poate desfasura in sistem online, in conditiile notificarii prealabile a comisiei de autorizare. Exceptie fac programele de nivel de calificare 1, unde, de regula, vorbim de invatamantul obligatoriu sau de programe de initiere profesionala, formarea profesionala fiind dobandita in cadrul unor scoli de arte si meserii.

Notificarea comisiei de autorizare trebuie sa fie insotita de dovada accesului la internet si a detinerii mijloacelor electronice, pentru fiecare cursant in parte. Aceasta se face in conditiile art. 30 din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000, se transmite prin posta electronica si trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • contracte de inchiriere sau de punere la dispozitie de mijloace electronice, incheiate de catre furnizorul de formare autorizat cu terti, si procesul-verbal de predare a acestora catre fiecare cursant in parte;
  • declaratie pe propria raspundere a fiecarui cursant ca are acces la internet si la mijloacele electronice necesare parcurgerii pregatirii teoretice, semnata si datata.

La finalul starii de urgenta furnizorul de formare autorizat va avea obligativitatea de a testa toti cursantii cu scopul de a verifica insusirea noutiunilor teoretice parcurse in sistem de online.

 Tot pe perioada starii de urgenta, se pot transmite in format electronic urmatoarele documente:

  • cererile si dosarele de autorizare ca furnizor de formare profesionala;
  • notificarea modificarilor conditiilor de autorizare, insotita de declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al furnizorului de formare profesionala autorizat;
  • acordul comisiei de autorizare in cazul notificarii modificarilor conditiilor de autorizare;
  • notificarea si acordul pentru desfasurarea unor programe de formare profesionala in alt judet decat in cel in care furnizorul este autorizat.

Toate documentele primite sunt analizate de catre membrii comisiei, inclusiv rapoartele de evaluare intocmite de specialisti, urmand a se transmite prin e-mail un raspuns privind acordarea autorizatiei sau respingerea ei.

De asemenea, pe durata instituirii starii de urgenta activitatea de monitorizare a furnizorilor de formare profesionala autorizati si activitatea de examinare a participantilor la programele de formare profrsionala se suspenda.

In acelasi timp, in functie de hotararile comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, comisiile de autorizare pot decide suspendarea derularii programelor de formare profesionala.

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Programeaza un demo gratuit!