• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

De ce externalizarea procesului de salarizare este o decizie de afaceri inteligenta

12 Sept. 2023

Gestionarea salarizarii reprezinta un proces complex si provocator pentru orice organizatie. Pe masura insa ce tot mai multe companii cauta modalitati de a economisi timp si resurse si totodata de a creste eficienta, o solutie cu un grad crescut de rentabilitate si usor de implementat ramane externalizarea acestui proces.

Decizia de externalizare a salarizarii nu numai ca va satisface nevoile imediate legate de acest aspect, dar pe parcurs isi va demonstra potentialul ca decizie de afaceri inteligenta.

Principalele provocari cu care se confrunta companiile in cadrul procesului de salarizare sunt cele legate de lipsa de expertiza si de resurse volatile, provocari care pun o presiune uriasa atat pe departamentul de HR, cat si pe reprezentantii organizatiei respective. Intr-un astfel de context, externalizarea calculului salarial reprezinta un real avantaj pentru compania care se decide sa faca acest pas important intrucat specialistii de resurse umane se vor putea focusa pe recrutare, pe retentie, dar si pe dezvoltarea echipelor, in timp ce top managementul isi va putea indrepta linistit atentia spre strategii de dezvoltare.

Atunci cand procesul de salarizare se desfasoara integral la nivel intern si este predispus intarzierilor, erorilor generate de volumul de munca si de lipsa anumitor compentente, riscurilor de securitate, o solutie viabila poate fi externalizarea salarizarii catre un partener cu experienta in domeniu.

Iata ce beneficii trebuie sa ai in vedere atunci cand analizezi decizia de externalizare a procesului de salarizare:

 

  1. Rentabilitate

In multe cazuri, externalizarea serviciilor de salarizare se poate dovedi o solutie mai rentabila din punct de vedere costuri decat mentinerea unei intregi echipe interne, care sa se ocupe de salarizare. Mentinerea unei echipe interne dedicate presupune, pe langa costurile de salarizare, o serie de investitii asociate instruirii continue privind modificarile legislative frecvente din Romania si interpretarea aplicabilitatii lor pe specificul companiei. Exista riscuri asociate rotatiei de personal, si aici putem vorbi despre riscul ca echipa sa ramana descoperita in perioade esentiale pentru procesul de salarizare alaturi de costul pentru inlocuirea angajatilor cheie si de timpul necesar pentru ca ei sa devina autonomi.

Toate aceste costuri, cumulate cu riscurile asociate, pot afecta rentabilitatea organizatiei. 

 

  1. Conformitate

Cand vine vorba de salarizare, conformitatea este primordiala. Nerespectarea normelor legislative din domeniu poate avea consecinte grave asupra credibilitatii companiei, precum si a imaginii acesteia in piata. Aceste aspecte pot conduce treptat la pierderea oamenilor valorosi din companie si de ce nu, la impactul negativ in proiectele companiei.

Pentru a evita astfel de situatii, parteneriatul cu un furnizor extern de salarizare, cu experienta, reprezinta solutia ideala intrucat riscurile asociate frecventelor modificari legislative vor fi transferate furnizorului, iar organizatia va beneficia de siguranta respectarii normelor si reglementarilor aplicabile in domeniu.

 

  1. Expertiza

Pe baza experientei acumulate de-a lungul timpului, prin gestionarea de numeroase spete in cadrul parteneriatelor cu organizatii de dimensiuni si din industrii diverse, un furnizor de servicii de salarizare dobandeste un grad ridicat de expertiza.

Accesul la o astfel de expertiza de specialitate reprezinta un adevarat plus de valoare atat pentru liderii de HR, dar si pentru intreaga companie. Varietatea de scenarii la care expertii furnizorului de servicii de salarizare au fost expusi creste sansele ca anumite situatii dificile sa fie gestionate mai rapid si mai eficient.    

 

  1. Eficienta

Prin parteneriatul cu un furnizor de salarizare experimentat, companiile pot beneficia de procese simplificate si un volum mult mai mic de sarcini consumatoare de timp, ceea ce se traduce intr-un plus de eficienta.

Externalizarea salariilor presupune reducerea timpului alocat procesului de salarizare, dar si corectitudine, permitandu-le reprezentantilor companiei sa se focuseze pe perfectionarea serviciilor si produselor pe care le ofera clientilor.

De asemenea, companiile isi pot realoca o parte dintre resursele interne de HR și salarizare catre initiative strategice care sa genereaze plus valoare in interiorul organizatiei.

 

  1. Securitatea datelor

Cand vine vorba de externalizarea salariilor, securitatea datelor reprezinta unul dintre cele mai importante beneficii. Companiile care decid sa-si externalizeze serviciile de salarizare catre o companie cu certificari si audituri recurente in domeniu pot fi sigure ca datele lor vor fi protejate de potentiale amenintari intrucat vor beneficia de masuri de securitate imbunatatite prin intermediul diverselor tehnologii de criptare sau protocoale de autentificare multifactor.

 

Datorita beneficiilor prezentate mai sus, prin parteneriatul cu un furnizor de salarizare care le poate sprijini nevoile de scalare, companiile pot obtine un avantaj competitiv pe piata si se pot concentra pe stimularea cresterii si dezvoltarii.Vrei sa afli mai multe detalii despre serviciile de salarizare si administrare de personal oferite de Smartree?
Completeaza formularul de mai jos.

 

Citeste mai multe din categoria Servicii HR

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.