Munca exclusiv in tura de noapte nu este interzisa expres de Codul Muncii, insa in acest caz angajatorul are o serie de obligatii foarte stricte.
Munca de noapte inseamna activitatile prestate in intervalul orar 22.00 – 6.00. In contextul acestei definitii, salariatul de noapte este cel care efectueaza munca intre 22.00 si 6.00, cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru. Tot angajat de noapte este considerata si persoana care munceste in perioada noptii in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Ca prima regula, salariatii care urmeaza sa desfasoare munca nocturna sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii. Acest examen medical se face ulterior periodic.
Durata normala a timpului de lucru, in cazul salariatului de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, potrivit Codului Muncii. Aceasta medie este calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
Obligatii ale angajatorilor in munca de noapte
Angajatorii ai caror salariati presteaza munca de noapte in mod frecvent trebuie:
Te-ar mai putea interesa si:
Calcul salariu brut in cazul muncii in ture 12 cu 24
Legea tichetelor de masa a fost modificata
Dispozitii noi cu privire la contractul de ucenicie