Un control neprevazut din partea inspectorilor ITM poate reprezenta o adevarata provocare pentru multe dintre companii. Solutia pentru a nu fi luat prin suprindere de catre inspectorii de munca este ca toate actele pe care acestia ar putea sa le solicite sa fie tot timpul pregatite, mai ales ca, incepand din acesta vara, documentele pot fi cerute si in format electronic, inainte ca inspectorii sa vina la verificari la sediu.
Inspectia Muncii indeplineste functia de autoritate de stat, prin care asigura exercitarea controlului in domeniile relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca si supravegherii pietei.
Activitatea de control a Inspectiei Muncii are ca scop asigurarea respectarii si prevenirea incalcarii dispozitiilor legale referitoare la relatiile de munca, securitate si sanatate in munca dar siprotectia salariatilor care lucreaza in conditii deosebite.
In ceea ce priveste domeniul relatiilor de munca, controalele desfasurate de ITM pot fi de trei feluri:
Acestea au ca obiectiv verificarea modului in care angajatorii aplica prevederile legislatiei muncii, precum si realizarea unei analize de ansamblu a activitatii in domeniul relatiilor de munca, in vederea constientizarii si eliminarii deficientelor constatate la angajator cu privire la respectarea legislatiei muncii;
Acopera un numar limitat de domenii din cele reglementate de legislatia muncii si se desfasoara intr-o perioada scurta de timp; aceste tipuri de controale ofera o imagine partiala a modului de organizare si desfasurare a activitatii angajatorului, concludenta insa asupra problemei care constituie tema controlului;
Constau in verificare inopinata a unui aspect sau a unui numar limitat de aspecte reglementate de legislatia muncii si se desfasoara pe domenii de activitate, fie la nivel national, fie pe zone geografice.
In urma acestor trei categorii de controale, inspectorii ITM finalizeaza activitatea de control fie prin procese verbale de control sau prin procese verbale de constatare si sanctionare.
In procesele verbale de control se consemneaza constatarile privind nerespectarea prevederilor legale si inspectorii de munca impun ca abaterile constatate in domeniul relatiilor de munca sa fie remediate intr-un timp limitat, dispunand masuri obligatorii, cu termene concrete de realizare. Procesul verbal de control are calitate de act oficial de la data incheierii lui, angajatorul avand obligatia de a indeplini masurile dispuse prin acesta. Prin acelasi proces verbal de control, angajatorul este instiintat cu privire la obligatia de a informa, in scris, Inspectoratul teritorial de munca cu privire la modalitatea de indeplinire a masurilor stabilite.
Prin procesele verbale de constatare si sancționare a contraventiilor se aplica sanctiuni pentru acele fapte de incalcare a prevederilor legislatiei muncii care sunt prevazute de actul normativ ca fiind contraventii.
1. Registrul unic de control
2. Actele constitutive ale angajatorului, precum:
3. Registrul general de evidenta a salariatilor:
4. Dosarele de personal ale salariatilor, care trebuie sa cuprinda:
5. Contractul colectiv de munca (unde este cazul)
6. Regulamentul intern
7. Pentru angajatorii care au ca obiect principal de activitate - selectia si plasarea fortei de munca in strainatate
8. Alte documente necesare efectuarii controlului in domeniul relatiilor de munca.
Foarte important de retinut este faptul ca inspectorii ITM pot solicita documentele in format electronic, inainte de a veni in control, odata cu intrarea in vigoare, din aceasta vara, a Legii 208/2021. Aceasta schimbare a venit la scurt timp dupa ce s-a decis ca incheierea actelor de munca se va putea face si in format electronic prin semnatura electronica.
Trebuie precizat insa ca la verificari, inspectorii de stat, odata ce au cerut in prealabil documentele in format electronic, nu mai pot cere și formatul tiparit al acelorasi