• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Diurna 2015: Valoarea indemnizatiei zilnice s-a majorat

29 Ian. 2015

Diurna legala 2015Diurna zilnica de delegare si detasare pentru salariatii care au deplasari in tara in interes de serviciu a fost majorata prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 60/2015, publicat in Monitorul Oficial.

Valoarea diurnei pentru personalul bugetar a crescut cu 4 lei, pana la 17 lei pe zi. Ordinul 60/2015 isi produce efectele incepand cu 27 ianuarie 2015, aceeasi data la care a intrat in vigoare.

Totodata, valoarea cheltuielilor de cazare care pot fi compensate pentru salariatii care nu se cazeaza in unitati de cazare atunci cand sunt in delegatie se majoreaza la 45 lei/noapte.

Majorare diurna 2015, cu impact si la privat

Valoarea indemnizatiei pentru delegare si detasare pentru bugetari reprezinta un indicator de referinta pentru calculul diurnei neimpozabile in cazul companiilor private. Taxele platite pentru diurna sunt definite de reglementarile fiscale in vigoare si depind de valoarea indemnizatiei.

Diurna pentru delegarea si detasarea in alta localitate in interes de serviciu, in tara si in strainatate, a carei valoare depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:

  • se supune impozitului pe salarii (16%);
  • este inclusa in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare.

In cazul sumelor acordate ca diurna in limita a de 2,5 ori indemnizatia pe perioada delegatii si detasarii in cazul salariatilor din institutiile publice:

  • nu se plateste impozit, nefiind incluse in venituri salariale;
  • nu sunt cuprinse in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.

Valoarea maxima pentru o diurna neimpozabila in cazul salariatilor din mediul privat este, incepand din 27 ianuarie 2015, de 42,5 lei/zi (adica 2,5 x 17 lei – diurna zilnica pentru personalul bugetar). Sumele care depasesc aceste valori se supun impozitului pe venitul din salarii si asigurarilor sociale obligatorii.

Consulta si Smart Update – Codul muncii 2015. Diurna legala 2015

Te-ar mai putea interesa si:

Cum afecteaza concediul medical contractul individual de munca Diurna 2015 Infografic top 20 abilitati in 2020
Cum afecteaza concediul medical contractul individual de munca Diurna: informatii utile pentru salariatii delegati Infografic: Top 10 abilitati necesare pe piata muncii in 2020

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.