• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Desfacerea CIM pentru inaptitudine in munca

12 Mai 2014

Desfacere CIM pentru inaptitudine in muncaContractul individual de munca poate fi desfacut de catre angajator atat din motive care nu tin de persoana salariatului, cat si de motive care tin de acesta.

Bineinteles, legea reglementeaza foarte clar cand se poate dispune concedierea.

Inaptitudine in munca, motiv de concediere

Inaptitudinea temporara in munca este definita de articolul 11, alineatul 1 din HG nr. 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.

Daca salariatul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale.

Concediul medical poate fi acordat de:

  • medicul de familie;
  • medicul de specialitate.

Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al salariatului se informeaza reciproc si operativ cu privire la starea de sanatate a pacientului, conform art. 44 din HG 355/2007.

Inaptitudinea permanenta in munca reprezinta, potrivit art. 12, alineatul 1 din Hotararea de Guvern citata anterior, incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.

 

Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat. Acest drept este stipulat la art. 61, litera c din Codul muncii.

Astfel, angajatorul poate dispune concedierea unui salariat in acest caz numai daca inaptitudinea sa este permanenta si este constatata prin decizie a organelor competente de expertiza medicala.

Te-ar mai putea interesa si:

Cursuri HR, sustinute de Smartree Romania

Cum si cine inregistreaza detasarea in ReviSal?

Creeaza-ti propriul departament virtual de HR

 

Citeste mai multe din categoria Legislatia muncii

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.