• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

De cate zile libere legal beneficiaza un angajat de alta religie

1 Apr. 2015

Cum are liber un angajat catolic de Paste 2015Codul muncii stabileste, conform articolului 139, alineatul 1, ca sarbatorile religioase libere legal sunt urmatoarele:

  • Prima si a doua zi de Pasti;
  • Prima si a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • Sfantul Apostol Andrei;
  • Prima si a doua zi de Craciun.

Acelasi articol mentioneaza ca, in plus fata de zilele de mai sus, se acorda doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Totodata, acordarea zilelor libere se face de catre angajator, potrivit aceleiasi legi mai sus mentionate.

Opinia ITM Bucuresti este ca “legiuitorul nu face distinctie cu privire la cultele religioase crestine, iar potrivit legilor de drept, unde legea nu distinge, nici intepretul nu trebuie sa distinga.” Totodata aceeasi institutie scrie in acelasi raspuns oficial la adresa redactata de Smartree ca “unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine.”

Astfel, spre exemplu in cazul unui angajat catolic care serbeaza in unii ani Pastele si implicit Rusaliile in alte zile fata de angajatii ortodocsi, acesta are dreptul, potrivit legii, la alte doua zile libere legal.

Angajatul catolic va beneficia de zile libere platite in mod cumulativ si alternativ, in functie de data calendaristica a fiecarei sarbatori, conform articolului 139 din Codul muncii. Respectivul va avea liber platit atat de Pastele si Rusaliile catolice, cat si de Pastele si Rusaliile ortodoxe.

Cum dovedeste un angajat apartenenta la un anumit cult religios

In momentul in care un angajat cu o alta confesiune religioasa decat cea ortodoxa solicita sa beneficieze de zilele libere legal la care are dreptul, acesta va anexa cererii de zile libere platite o dovada a apartenentei la respectivul cult, in cazul in care angajatorul ii solicita acest lucru.

O astfel de dovada este reprezentata de un certificat/adeverinta eliberata de institutia religioasa de care respectiva persoana apartine.

Te-ar mai putea interesa si:

12 zile libere legal in 2015, 8 in timpul saptamanii de lucru

Schimbare de directie in serviciile de munca temporara

Parintii pot realiza venituri in concediul pentru crestere copil

 

Citeste mai multe din categoria Consultanta salarizare

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.